Sindikat fabrike "Zastava oružje" podržao borbu radnika Fijata da odbrane svoje legitimne zahteve 1Foto: Ljiljana Bukvić/Danas

Samostalni sindikat fabrike „Zastava oružje“ saopštio je danas da je podržao hrabrost i odlučnost Fijatovih radnika da odbrane svoje zahteve.

„Podržavamo hrabrost i odlučnost Fijatovih radnika da odbrane svoje zahteve koji su u potpunosti legitimni i u funkciji su odbrane elementarnih civilizacijskih, građanskih i radničkih prava“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da su Fijatovi radnici dali primer kako se treba boriti protiv „političke osionosti i nipodaštavanja radničkih prava“.

„I pre 12 godina tadašnji političari obećavali su svetlu budućnost, najavljujući dolazak Fijata, uz otpuštanje hiljade radnika i subvencijama koje su se merile stotinama miliona evra, a i sada se najavljuju elektromobili i opet hiljade radnika treba da ostane bez posla uz subvencije od desetine miliona evra. Pitamo se da li se istorija ponavlja…“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su oružari i radnici Fijata „otporom pokazali, ne samo političkoj vrhuški, već i ograncima sindikalne centrale zrelost kako se brane najviši ideali pravde i čestitosti i prava industrijskih radnika, u gradu koji je platio preveliku cenu tranzicije kada se desetine hiljade radnika našlo na ulici, da bi danas radnici opet bili u istom položaju“.

„Sindikat Zastava oružje daje punu i bezrezervnu podršku radnicima Fijata koji se ne bore samo za svoja prava već i za prava drugih radnika, verujući da će vlasti države shvatiti da se radnici, ne svojom krivicom gubitkom posla pretvaraju u građane drugog reda, jer je jasno da ostajanjem bez posla ostaju i bez lične i porodične perspektive i ljudskog dostojanstva“, naveo je taj sindikat.

Ocenjeno je da „u državi Srbiji ni posle dve decenije od demokratskih promena nije stvoreno društvo u kome će se afirmisati princip socijalne pravednosti i solidarnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari