Sindikat nauke: Fakulteti ignorišu Program institucionalnog finansiranja 1Sa ranijih protesta foto FoNet

Sindikat nauke Srbije zahteva hitno sprovođenje Programa institucionalnog finansiranja i regulisanje radnopravnog statusa istraživača zaposlenih na fakultetima, poručuju iz tog sindikata, istovremeno najavljujući novi protest naučnika za 10. maj.

– Uprkos donošenju Programa institucionalnog finansiranja, naučnoistraživačke organizacije, a pre svega fakulteti, i dalje odbijaju da sa istraživačima zaključe ugovore u radu u skladu sa ovim podzakonskim aktom, koji bi njima garantovali siguran posao, pod jasno definisanim uslovima i obavezama koje moraju da ispunjavaju, navode iz Sindikata nauke, koji već mesecima sprovodi kampanju „Za dostojanstven rad u nauci“, tražeći siguran posao za sve istraživače i jednaku platu za jednak rad.

Pregovori o platama su, kako ističu, prekinuti pre više od mesec dana bez jasnog napretka.

– Insistiramo na činjenici da postojeća Vlada, u tehničkom mandatu, ima i pravo i obavezu da reši problem nelegalnih razlika u platama istraživača raspoređenih na identična radna mesta. Tražimo da Vlada i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja hitno nastave pregovore ili da saopšte kako nameravaju da reše problem enormnih razlika u platama u sistemu nauke, poručuju iz Sindikata nauke.

Na inicijativu Pododbora istraživača zaposlenih na fakultetima, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu je juče održan sastanak predstavnika Sindikata nauke Srbije sa rektorom Vladanom Đokićem i prorektorom za nauku Branislavom Boričićem.

Tema sastanka bila je implementacija Programa institucionalnog finansiranja koji je stupio na snagu 25. februara.

– Konstatovano je da fakulteti nisu počeli sa primenom Programa, iako je ovaj podzakonski akt u delu koji se odnosi na definisanje radno-pravnog statusa istraživača u naučnim i istraživačkim zvanjima koji su zaposleni na fakultetima eksplicitan i predviđa da se ugovori o radu zaključuju na period trajanja zvanja. Obavešteni smo da je Rektorat načelno saglasan da se ugovori o radu sa istraživačima zaključuju u skladu sa Programom, ali da je na fakultetima, kao posebnim pravnim licima u čijoj je nadležnosti zaključivanje ugovora o radu, da ugovore definišu i potpišu ih sa svojim zaposlenima. Dobili smo uveravanje da će, u skladu sa svojim nadležnostima, Rektorat izneti problem ugovora o radu na sednici Senata i ohrabriti dekane da ugovore zaključuju u skladu sa Programom, kažu u Sindikatu nauke.

Na sastanku je rečeno i da je rektor Vladan Đokić formirao radnu grupu Univerziteta koja će se baviti pitanjima angažovanja istraživača i finansiranja naučnoistraživačkih aktivnosti.

Zadatak radne grupe treba da bude da formuliše primedbe Univerziteta u Beogradu na propise koji se odnose na angažovanje istraživača i finansiranje nauke i istraživanja i da sastavi platformu za razgovore sa predstavnicima nadležnog ministarstva u tom kontekstu.

– Predložili smo da se radna grupa proširi predstavnikom istraživača zaposlenih na fakultetu, što smatramo legitimnim, s obzirom da je zadatak ove radne grupe da se bavi statusnim pitanjima ovog korpusa zaposlenih. U skladu s tim, Pododbor je nakon sastanka Rektoratu i formalno uputio pismeni dopis sa zahtevom da se predstavnik Sindikata uključi u rad ove radne grupe, ističu u Sindikatu nauke.

Oni napominju da je nastavak prakse po kojoj istraživači zaključuju ugovore o radu na po godinu dana direktno kršenje Zakona o radu, te da je neophodno što hitnije pristupiti implementaciji Programa institucionalnog finansiranja koji predstavlja pravni okvir za ugovore o radu na period trajanja zvanja.

– Ako fakulteti nastave da ignorišu Program institucionalnog finansiranja postoji realna mogućnost da istraživači iskoriste sva pravna sredstva kako bi se izborili za zakonite ugovore o radu, ali pre svega za dostojan položaj u društvu u kome bi bili prepoznati kao ravnopravni deo akademske zajednice. Ovo je ujedno i glavni razlog zbog čega Sindikat nauke Srbije svoj novi protest, u utorak, 10. maja u 12 sati, započinje upravo na Akademskom platou, poručuju iz naučnici.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari