Sindikat nauke traži koeficijente po zvanjima istraživača 1Izvor: Medija centar

Republički odbor Sindikata nauke zatražio je od nove Vlade i Ministarstva nauke da hitno predlože rešenja za koeficijente osnovnih plata istraživača po zvanjima, koji bi se primenili od 1. januara 2023. godine.

“Ovaj predlog mora biti odvojen od eventualnog sistema nagrađivanja po osnovu stimulacije. Stav Sindikata nauke ostaje da predlog koeficijenata za osnovnu platu po zvanjima mora da bude u nivou sadašnje plate A1/T1”, saopšteno je posle sednice Republičkog odbora ovog sindikata.

Sindikat zahteva i da naučnoistraživačke organizacije koje do sada nisu primenile Program institucionalnog finansirana i zaključili zakonite ugovore o radu sa svojim zaposlenima, to pod hitno učine.
“ Imajući u vidu da je ovo, pored određenog broja instituta, sistemski problem na fakultetima, posebno pozivamo sve dekane da poštuju i Zakon o radu i podzakonska akta Zakona o nauci”, dodaje se u saopštenju.

Sindikata nauke Srbije je pozvao sve članove koji žele da se angažuju u vezi sa pitanjima radnih prava i Fonda za nauku da se jave Sindikatu kako bi formirali odgovarajuće radno telo koje bi sačinilo izveštaj i predloge za pravce delovanja za jednu od narednih sednica Republičkog odbora.
“Naime, Republički odbor uviđa da je sve veći deo radnih obaveza istraživača vezan za projekte Fonda za nauku, kao i da postoje indicije da određeni aspekti načina na koji Fond radi ulaze u koliziju sa nivoom radnih prava zagarantovanih našim zakonima”, poručili su naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari