Sindikat "Nezavisnost" Mihajlovićki: Podržavate bahato rukovođenje RGZ-om 1Foto: rgz.gov.rs

Sindikat zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu „Nezavisnost“ obratio se danas u otvorenom pismu potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović u kome traže odgovore na nereagovanje na njihove dopise kojim su ukazivali na bahatost direktora tog zavoda Borka Draškovića.

Iz Sindikata Nezavisnost iz RGZ-a pišu da su, suočeni sa ignorisanjem njihovih problema i zahteva od strane Vlade, prinuđeni da se Zorani Mihajlović obrate kao resornom ministru koji bi trebao da vrši nadzor nad radom Republičkog geodetskog zavoda.

Nadzor koji je Mihajlović sprovela u periodu trajanja štrajka, navode, predstavljao je samo paravan za svo nezakonje koje je nad zaposlenima u RGZ-u sprovedeno od strane rukovodstva i direktora Draškovića.

U pismu se dodaje da brojanjem upravnih predmeta po katastrima umesto kontrolisanjem rešenja o premeštanju državnih službenika ili kontrolom sprovedenih tendera na koje smo ukazali, ministarka Mihajlović je uspela da da alibi i svojevrstan vid podrške bahatom i neodgovornom rukovođenju RGZ-om.

„Ne znamo da li je to bila Vaša namera ali iz svih pohvala koje ste kasnije uputili na račun rukovodstva a ne na račun zaposlenih koji obavljaju poslove i ostvaruju rezultate sa kojima se hvalite, može se zaključiti da je očuvanje pozicija direktora Draškovića i njegovih saradnika Vaš primarni zadatak“, navode iz Sindikata Nezavisnost.

Sve to na zaposlene u RGZ-u a i na predstavnike sindikata, koji su na žalost više priznatiji u svetu nego u svojoj zemlji, dodaju, ostavilo je utisak da je običan čovek pa bio on i državni službenik u jednom državnom organu, običan broj.

Kako se navodi u pismu upućenom ministarki Mihajlović, dostojanstvo državnih službenika koje je zgaženo neracionalnim i nerazumnim odlukama rukovodstva RGZ-a, treba neko da zaštiti.

Da li je realno, pitaju iz sindikata Nezavisnost iz RGZ-a, očekivati da Mihajlović kao potpredsednik Vlade reaguje na navode i informacije o šikaniranju samohranih majki, otpuštanje majki sa troje dece, fizičkom nasrtaju nad službenicama, manipulacijama sa novogodišnjim paketićima i decom učesnika štrajka?

„Na žalost Vaše angažovanje u ovim oblastima i ignorisanje problema na koje smo Vam ukazali u prethodnom periodu navodi nas na zaključak da se radi o dvostrukim aršinima“, ističu u pismu.

Prema njihovim rečima, borba za prava samohranih majki, ugroženih kategorija i dece je moguća i ima Mihajlovićkinu podršku svuda osim u RGZ-u.

Sistem ima odgovore i rešenja za sve probleme osim za one koji postoje u organu kojim rukovodi Borko Drašković, ističu iz ovog sindikata.

Sindikati mogu da budu diskriminaisani i ponižavani samo u RGZ-u za koji je Mihajlović nadležna, samo u slučaju kada se broje i mere rezultati na Duing biznis listi svetske banke, smatraju.

„Kada je potebno da se preispita da li je Sporazum koji ste Vi lično potpisali u ime Vlade kojom je tada predsedavao Aleksandar Vučić u decembru 2015, prekršen jednostranom odlukom direktora Draškovića, Vi niste nadležni“, ocenjuju u pismu sindikalci iz RGZ-a.

Navode i da kada ministarki Mihajlović ukazuju da je takozvana rotacija i ’’tobožnja borba protiv korupcije’’ dovela do ozbiljnog zastoja u funkcionisanju RGZ-a i gomilanja elektronskih predmeta to ministartsvo ne reaguje.

„Kada Vam ukazujemo na činjenicu da je od 44 milona evra kredita odobrenog za projekat Upravljanja zemljičnom administracijom, samo jedan mali deo završio u RGZ-u, koji je osnovni nosilac ovog projekta, Vi niste nadležni. Kada Vam ukažemo da je rukovodstvo RGZ-a u saradnji sa preduzećem VEKOM d.o.o napravilo ozbiljan prekršaj i manipulaciju sa satelitskim snimkom kojim legalizujete i ozakonjujete Srbiju Vi ne reagujete. Kada Vam se obratimo desetak puta sa zahtevom da primite naše predstavnike na razgovor Vi ne prihvatate“, navodi se u pismu.

Zaključuju da im ostaje samo da pitaju zašto je to tako.

„Zbog čega je pominjanje imena Borka Draškovića kod većine ministara u Vladi razlog da se promeni tema? Zašto je na svaki naš dopis i ukazivanje na nezakonitosti, bahatost, nestručnost i nedostojnost obavljanja javne funkcije sadašnjeg direktora RGZ-a naišao na ignorisanje i ćutanje“, pitaju iz Sindikata Nezavisnost RGZ-a.

Pitaju i šta je razlog da pitanje narodnih poslanika u Skupštini o radu rukovodstva RGZ-a kao i njegovog direktora ostane bez konkretnog odgovora.

„Zbog čega Vi i Vlada RS ne izađete u javnost sa konkretnom prodrškom rukovođenju RGZ-a i prihvatite odgovornost za sve učinjene propuste u proteklih nekoliko godina, od kada je Borko Drašković na čelu RGZ-a. A uzgred bi valjalo da javnost dobije i konkretne informacije u kakvom je izbornom postupku izabran za direktora i kakve su kvalifikacije i reference imali ostali kandidati“, dodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari