Sindikat novinara Srbije pozvao na zajedničku odbranu radnih i profesionalnih prava 1Foto: Aleksandar Roknić

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je danas novinarska i medijska udruženja i sindikate da se udruže u odbrani radnih i profesionalnih prava novinara i medijskih radnika Srbije.

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja, Sindikat je naveo da se „samo solidarnim i udruženim delovanjem može izboriti za bezbedan i dostojanstven rad svih kolega, za posao bez pritisaka političara, vlasnika i njima lojalnih urednika, kao i zaustavljanje trenda ‘slapp’ tužbi koje imaju za cilj da zastraše medije koji profesionalno rade svoj posao“.

U saopštenju se naglašava da će Sindikat insistirati da se izmenom Zakona o javnom informisanju i medijima, koji bi trebalo do kraja godine da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, uvedu odredbe koje će, između ostalog, definisati pojam novinara i medijskog radnika.

Dodaje se i da će insistirati na uvođenju odredbi koje će omogućiti uspostavljanje socioekonomskog dijaloga radi boljeg položaja novinara i medijskih radnika i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora u medijskoj grani, kako je predviđeno Akcionim planom Medijske strategije.

„(Odredbe koje će) predvideti mogućnost osnivanja lokalnih i regionalnih javnih servisa jer je to jedini način da se na lokalnom nivou ‘oživi’ novinarstvo i (odredbe koje će) izmenom kriterijuma za izbor članova konkursnih komisija zaustaviti odlivanje ogromnog novca na sufinansiranje propagandnih ‘projekata'“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.