Sindikat obrazovanja Srbije traži dodatno povećanje plata 1Izvor: N1

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić zatražila je danas od premijerke Ane Brnabić i ministara prosvete i finansija Branka Ružića i Siniše Malog hitan sastanak u vezi sa poboljšanjem materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

U suprotnom, iz ovog sindikata najavljuju da će preduzeti sve metode sindikalne borbe, uključujući i štrajk.

Ilić je ukazala da zbog neuređenosti, netransparentnosti i nepravednosti sistema plata zaposlenih u javnom sektoru i odlaganja primene platnih razreda, država nije pokazala dobru volju da realno sagleda problem zaposlenih u obrazovanju, koji su dovedeni na granicu opstanka.

– Usvajanje Zakona o budžetu za 2022. godinu i planirano povećanje plata sedam odsto za zaposlene u prosveti, ostavilo je prosvetne radnike bez realnog povećanja plata, pa kad se tome pridodaju inflacija i porast cena životnih namirnica i energenata za 20 odsto jasno je da su zarade zapravo još manje – kaže Ilić.

Sindikat od Vlade traži dodatno povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovnom sistemu za još 15 odsto do kraja 2022. i da im do marta bude isplaćena novogodišnja nagrada.

Sindikat zahteva i da se izjednače cene rada zaposlenih u studentskom standardu i visokom obrazovanju sa cenom rada u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu, isplatu naknade za topli obrok i regres za sve zaposlene, kao i da im se omoguće povoljniji uslove za kupovinu stanova (model kao za vojsku i policiju i mlade bračne parove).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari