Sindikat policije: Novinarima dati status službenih lica 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Sindikat policije i policijskih starešina uputio je inicijativu premijerki Srbije Ani Brnabić kojom se predlaže pokretanje zakonske procedure za davanje statusa službenih lica novinarima, u svim sredstvima javnog informisanja u Republici Srbiji.

“Poznato nam je da je ovakvih inicijativa bilo dosta u prethodnim periodima (koje su, nažalost, bile bezuspešne) ali nam se čini da je sada krajnje vreme da se ove težnje konkretizuju i pretoče u zakonsku regulativu. Jer, sadašnji trenutak je raskršće za buduće demokratsko napredovanje Srbije a do njega ne može da dođeukoliko se zakonski ne zaštite oni koji pružaju validne informacije javnosti naše Republike”, navodi se u saopštenju sindikata.

Kako se dodaje, praksa je dokazala da su dosadašnji pokušaji pojedinih udruženja pa i državnih organa da se novinari zaštite od verbalnih, medijskih pa i fizičkih napada, uglavnom bili neefikasni. Donošenjem zakonskih propisa koji bi poslenike javne reči označili kao službena lica ove države, došlo bi se do pravnih osnova da je napad na novinare – napad na državu, “kao što je to sada slučaj sa npr. policijom, odnosno njenim pripadnicima”.

“A napad na državu se zakonski sasvim drgačije, da ne kažemo ozbiljnije, tretira nego napad na pojedinačnog novinara. Time bi se, najverovatnije, drastično smanjilo targetiranje novinara od strane nasilnika čime bi se, posledično, i smanjio broj napada svakojake vrste na nosioce javnog informisanja. S tim u vezi moralo bi da bude i razmatranje zakonodavnih tela, da se novinarima uračuna i beneficirani radni staž. Ovaj bitan segment bio bi usaglašen između državnih organa, udruženja novinara (UNS i NUNS), kao i pojedinih NVO koje se bave ovom tematikom. Razlozi za ovaj predlog su bizarni i više nego jasni: kratak životni vek novinara je odavno poznata činjenica”, navodi se u saopštenju.

Jer, kako se dodaje, stresan posao uvek pritisnut rokovima ali i drugim vrstama pritisaka, uzima svoj danak u životima, što je žalosna činjenica posebno naglašena u ovoj profesiji.

“Svakome ko iole prati sredstva javnog informisanja jasno je da je krajnje vreme da se na polju informisanja nešto korenito mora da promeni. Neka to za početak bude realizacija ove inicijative za davanje statusa službenih lica
novinarima, kako bi se stvorili preduslovi, uz brojne druge predstojeće „prepravke“, da novinarstvo bude zaista „sedma sila“ u čiju reč i sliku će građani Srbije imati poverenja. Jer poverenje u sredstva informisanja je neophodno državi i njenim čelnicima kao što je to i poverenje u delovanje policije, vojske, službi bezbednosti, organa vlasti. Takvo poverenje se gradi i usvajanjem ovakvih inicijativa kao što je ova koju Vam je SPIPS upravo predočio”, zaključuje se u saopštenju Sindikata policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari