Sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost": Nasilnički potez Vlade nad prosvetom u Srbiji 1

Ishitrena, nepromišljena i štetna odluka Vlade Srbije o prekidu (nastavnog dela) školske 2022/23. godine 6. juna za sve osnovne i srednje škole u Srbiji, predstavlja nezapamćenu demonstraciju sile nad učenicima, nastavnicima i roditeljima, saopštio je Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

 

Iz tog sindikata ocenuju da je „posebno uvredljiv način na koji najviši organ izvršne vlasti preko medija, putem saopštenja, ne konsultujući se sa nastavnicima“, što, kako kažu, pokazuje meru iskrenosti u odnosu prema „apsolutnom prioritetu Vlade”.

„Kako je to „naš obrazovni sistem stvoren sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince”, ako se do tog cilja stiže nasilnim prekidom školske godine? Po čijem mišljenju takva odluka predstavlja „najbolje za našu decu”, pitaju iz „Nezavisnosti“.

Pitaju i da li je zaista reč o završetku školske godine, što podrazumeva i ukidanje razrednih, popravnih, maturskih ispita, ili je autor saopštenja pokazao nekompetentnost i neznanje, misleći na njen nastavni deo.

„Kako će izgledati individualna nastava (za svakog učenika koji ne bude zadovoljan svojim uspehom) bez prisustva drugih učenika – svedoka i bez transparentnosti u radu? Zašto Vlada ukida školu umesto da zabrani i sankcioniše sve oblike ponašanja koji u javnom prostoru propagiraju nasilje, nemoral, govor mržnje i netrpeljivosti? Da li se ovako štiti ugled, čast i dostojanstvo prosvetnih radnika i njihov materijalni položaj“, navode iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari