Kako je pedagoškinja iz Užica izrazila lični protest protiv prekida školske godine u Srbiji (FOTO) 1Vesna Bogosavljević/ Foto: N. Kovačević

„Građani Užica, roditelji, nastavnici, pridružite nam se da pitamo državu zašto je prekinuta školska godina. Šta znači poruka državnog vrha „za našu decu“, ako se deci uskraćuje pravo na obrazovanje?“

Te reči je, u megafon, izgovarala Vesna Bogosavljević, pedagoškinja iz Užica, večeras na Trgu partizana, pozivajući sugrađane da joj se pridruže u protestu protiv odluke Vlade Srbije o prekidu školske godine 6. juna.

„Zašto se plaše prosvetni radici, koji navrat-nanos moraju deci da zaključuju ocene“, pitala se bučno, na šta su mnogi Užičani sa decom, tokom večernje šetnje, bili zatečen i zbunjeni.

Neki su se pravili da je ne čuju. Sklanjali su se. Okretali glave na drugu stranu i nastavljali šetnju kroz gužvu užičkom centralnom ulicom. Oni mlađi su se smejali i nešto dobacivali.

Kako je pedagoškinja iz Užica izrazila lični protest protiv prekida školske godine u Srbiji (FOTO) 2

Drugi su prilazili i bili radoznali. Čitali su poruke sa transparenata na kojma je pisalo: „Ustani prosveto! Dosta si spavala! Sad se probudi“, „Naša deca su naša budućnost! A, kakvu im mi budućnost nudimo?, „Može li se dete pravilno vaspitavati, ako ga okružuju nevaspitani?“’

Bogosavljević je time želela da iskaže lični protest. Najavila ga je preko društvenih mreža i pozvala kolege i roditelje, ali i ostale Užičane da joj se  pridruže. Njen poziv je prihvatilo pedesetak prosvetnih radnika i roditelja.

„Uspećemo. Malo-pomalo, ali uspećemo“, pokušavala je da animira prolaznike i šetače Trgom partizana i Ulicom Dimitrija Tucovića.

Kako je pedagoškinja iz Užica izrazila lični protest protiv prekida školske godine u Srbiji (FOTO) 3
Vesna Bogosavljević/Foto: N. Kovačević

Obraćala se i onima koji su bezbrižno ispijali piće u prepunim baštama kafea, dok je predvodila kolonu prosvetnih radnika i roditelja, koja se kretala od centra grada do Crkve Svetog Đorđa, na Trgu Svetog Save na kome se nalazi nekoliko srednjih škola i dve visokoobrazovne ustanove.

„Našoj deci je ukinuto pravo na obrazovanje, bez zakonskog osnova. Nije proglašeno vanredno stanje. Nije rat. Nije pandemija“, govorila je u megafon pedagoškinja u užičkoj OŠ „Slobodan Sekulić“ i, povremeno, duvala u pištaljku.

Za Danas objašnjava da, „nakon skandalozne odluke Vlade Srbije, nijedna institucija u Užicu nije reagovala“.

„Nije se oglasio Savet roditelja Grada Užica, aktivi direktora osnovnih i srednjih škola, Školska uprava Užice, a nažalost, ni svi sindikati“.

Kako je pedagoškinja iz Užica izrazila lični protest protiv prekida školske godine u Srbiji (FOTO) 4
Foto: N Kovačević

„Ne trebaju nam saopštenja“, ocenjuje, „već delovanje da okupimo prosvetne radnike i roditelje učenike“.

Neprihvatljivo je i to što je, obašnjava, „1. juna, prvo u medijima objavljeno da se prekida školska godina, a dan kasnije zvanični dopisi o tome su upućeni školama“.

„Doveli su nas spred svršen čin. Stvaraju stresnu situaciju i za prosvetne radnike i roditelje i decu“.

„Prosvetni radnici ne mogu da, u elektronskim dnevnicima, učenicima zaključe ocene, jer svi prosvetni radnici u Srbiji to pokušavaju da urade i, jednostavno, ti nije moguće“.

„Moje kolege su radile noćima i danas, a radiće večeras celu noć i sutra uveče, jer nam je naređeno da do 6. juna moramo da zaključimo ocene“, ogorčena je naša sagovornica.

U školama je, opisuje, „veoma napeta situacija – roditelji su uznemireni i stalno pozivaju škole, učenici su zbunjeni, a nastavnici pod stersom“.

Iako je bilo najavljeno da će se na protestnom skupu obratiti neko od prosvetnih radnika i roditelja, to se nije desilo, već su učesnici okupljanja organizovali protestnu šetnju do Trga Svetog Save.

Kako je pedagoškinja iz Užica izrazila lični protest protiv prekida školske godine u Srbiji (FOTO) 12
Foto: N. Kovačević

„Uobličićemo zajednički zahtev i obratićemo se Školskoj upravi, ombudsmanu, gradskom Savetu roditelja, Ministarstvu prosvete da nam objasne zbog čega je naprasno prekinuta školska godina, jer dopis o tome, koji je upućen školama, ne opravdava prekid nastavne godine ni po jednom zakonskom osnovu“, poručuje naša sagovornica.

Pozadina prekida nastave

O tome zbog čega je Vlada prekinula školsku godinu, kaže da „ne bi da nagađa, ali da ima mišljenje o tome šta bi iza takve odluke moglo da se krije“. „Prosvetni radnici i roditelji su dovoljno pametni da zaključe zbog čega se školska godina prekida baš sada, kada je sve uzavrelo, kada su ljudi na ulicama, nezadovoljni stanjem u zemlji, i protestuju protiv nasilja“, kaže za Danas Vesna Bogosavljević, pedagoškinja i potpredsednica užičkog odbora SSP-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari