Sindikat "Sloga": Borba rudara za život mora biti veća motivacija od profita 1foto Izvor: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ 6. avgust, Dan rudara, dočekuju sa ogromnom tugom i velikom gorčinom zbog tragedije koja se dogodila 1. aprila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje kada je od gušenja metanom umrlo osam rudara, a 18 povređeno, istakli su u saopštenju.

Ogromna tuga je kada rudar, odnosno rudari poginu na radnom mestu zarađujući koru hleba za sebe i svoju porodicu, ali je gorčina još veća kada institucije države, poput tužulaštva u Aleksincu donesu sramnu odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, tvrdeći da nema elemenata nekog od krivičnih dela koje se gone po službenoj dužnosti, navodi se u saopštenju.

„Zbog toga, ove godine, umesto tradicionalne čestitke pozivamo rudare širom Srbije koji smatraju da uslovi u jamama nisu bezbedni i da im je život ugrožen, da ne prihvataju opravdanja i razloge za koje i sami znanju da su besmisleni i da su im životi silaskom u nesigurna okna i jame ugroženi“, rrekli su iz sindikata „Sloga“.

Oni su pozvali na organizovanje u sindikate, te da se stane sa radom poput rudara u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, kada je takođe zbog tragedije pokrenut štrajk i kada su za odgovorne za nesreću u rudniku umesto vlasnika i nadzornika optužili troje rudara.

„Borba rudara za život, zdravlje i bolje uslove rada mora biti veća motivacija od borbe vlasnika za profit. Velika je sramota da su uslovi u srpskim rudnicima 100 godina kasnije i dalje očajni, da je rudarima bezbednost na radu ugrožena, a zarade nedostojne osnovne potrošačke korpe“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.