Sindikat: Tužilaštvo da odustane od postupka protiv uhapšenog radnika Jure 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Udruženi sindikati Srbije Sloga osudili su privođenje, policijsko zadržavanje i saslušanje radnika Jure iz Rače Slaviše Pajovića u Osnovnom tužilaštvu u Aranđelovcu, zbog navodnog izazivanje panike i nereda, i naveli da će o tome obavestiti Svetsku federaciju sindikata, saopšteno je danas iz tog sindikata.

Udruženi sindikati Srbije Sloga pozvali su nadležno tužilaštvo, da odustane od daljeg postupka prema Pajoviću, zato što se „vidi da tu nema elemenata krivičnog dela“ za koje se uhapšeni radnik Jure tereti.

„Upozoravamo da je štrajk ili prekid rada dozvoljen u svakoj demokratskoj zemlji, pa i u Srbiji radi zaštite profesionalnih, ekonomskih, u konkretnom slučaju zdravstvenih interesa po osnovu rada, a svako od radnika kao pojedinac, ili predstavnik sindikata ima pravo da inicira obustavu rada, da poziva na istu, a zaposleni slobodno odlučuju o svom učešću“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su „radniku Slaviši Pajoviću  hapšenjem i samim postupkom urušena građanska, radna i sindikalna prava zbog čega će Sloga u duhu solidarnosti o ovom obavestiti i Svetsku federaciju sindikata (WFTU) čiji je član i pozvati na solidarnost sve članice te organizacije“.

„Posebno one koje imaju političke predstavnike u EU Parlamentu da preko svojih predstavnika najoštrije osude zloupotrebu vanrednog stanja u Srbiji za hapšenje radnika ćiji je jedini zahtev bio prekid rada u uslovima kada im nisu obezbeđeni uslovi za siguran rad u jeku pandemije virusa korone“, pišem u saopštenju.