Sindikati obrazovanja: Početna plata nastavnika da bude na nivou proseka Republike 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja zatražili su da se početna plata nastavnika izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji i da se nakon toga izradi strategija za dalja povećanja plata prosvetnih radnika.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za medije, povodom početka nove školske godine, ocenili da je ovo minimum koji omogućuje da se prosvetnim radnicima vrati dostojanstvo.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović je kazao da je trenutna početna plata nastavnika oko 10.000 dinara ispod republičkog proseka i da izjednačavanje sa tim prosekom treba da bude početak razgovora sa Vladom.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Srđan Slović precizirao je da je plata nastavnika početnika trenutno 74.693 dinara, dok je republički prosek oko 84.000 dinara.

– Predstavnici vlasti govore kako imamo najbolje finansije u regionu. Međutim, ako uporedimo naše i plate naših kolega u regionu vidimo koliko nas je država ponizila. Da ne pominjemo Sloveniju i Hrvatsku koje su daleko iza nas. Mi zaista imamo veći BDP od Republike Srpske i BiH, na nivou smo Crne Gore, a Makedonija je nešto ispod nas. Ali je osnovna plata nastavnika u Crnoj Gori i Republici Srpskoj 100 evra veća nego u Srbiji, veća je i u BiH, čak njihov nastavnik sa oko 30 godina radnog staža ima skoro dve prosečne plate, a mi se borimo i tražimo samo taj jedan prosek – kaže Slović.

On je kazao da su prosvetni radnici mnogo izgubili neprimenom platnih grupa i razreda.

– U zaostatku smo 27 odsto u odnosu na ostale delatosti iz javnog sektora sa kojima je trebalo da budemo na istom nivou 2018. godine – rekao je Slović.

Sindikati su podsetili da je osim povećanja plata na spisku njihovih zahteva i smanjenje administracije prosvetnim radnicima, kao i povećanje broja psihologa i pedagoga u školama.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, je rekla da izmenjeni pravilnici o finansiranju škola resetuju stanje i vraćaju na period 2015. godine, pre nego što su se stručni saradnici našli na udaru racionalizacije i ušteda u obrazovanju.

Što se tiče zahteva za smanjenje administracije, Dobrivoje Marjanović je kazao da je sa Ministarstvom prosvete postignut načelan sporazum da se sedne za pregovarački sto i definiše koja administracija opterećuje prosvetne radnike.

– Prosvetni sistem se sveo na puku papirologiju, na to da je bitno upisati, a ne realizovati, da je bitno da postoji arhiva, a da nije važno da li je i šta urađeno – kazao je Marjanović.

Marjanović je rekao da je najavljeno formiranje radne grupe koja će se baviti svim spornim pitanjima u prosveti i da bi prvi sastanak trebalo da bude održan sledeće nedelje.

Milorad Antić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, rekao je da je 1. septembar tužan dan za nastavnike i đake, a razlog tome je nesposobnost Ministarstva prosvete.

– Ne možete vi gospodo da za 10 dana pripremite školsku godinu. Ne možete da uvodite nov predmet 18. avgusta, kada smo dobili zvaničan dopis Ministarstva. Ne možete 18. avgusta da date smernice šta i kako treba da radimo. To je opšti haos koji proizvodi Ministarstvo i slobodno mogu reći i Vlada – naveo je Antić.

Sindikati su poručili da od svojih zahteva neće odustati i da će, ako odgovora ne bude bilo, organizovati proteste i štrajkove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari