Sindikati prosvete i NVO pitaju šta je preduzeto da školska godina počne bezbedno 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nekoliko prosvetnih sindikata i nevladinih organizacija zatražilo je danas od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da odgovore šta je preduzeto kako bi nova školska godina počela i odvijala se bezbedno.

U otvorenom pismu upitali su i šta je novo preduzeto da se na najefikasniji način iskoriste „ogromni“ potencijali i znanja kojima obrazovni sistem raspolaže, a koja su predugo zanemarivana.

„Najava da će od 1. septembra sve da se odvija uobičajeno, kao i svih prethodnih godina, nije ni ozbiljna ni odgovorna. Krajnje je vreme da se prekine praksa upravljanja putem dopisa i administrativnih mera, koja nastavnike svodi na puke izvršioce, a učenike na pasivne posmatrače“, piše u otvorenom pismu.

Naveli su da od novog ministra prosvete očekuju jasnu politiku, investiranje resursa u kvalitet obrazovanja, podizanje standarda nastavničke struke, kao i ugleda obrazovanja kao vitalnog dela društvenog sistema.

U pismu se dodaje i da ministar prosvete ne treba da bude jedini, već jedan od mnogih odgovornih koji odlučuju i rade u interesu obrazovanja.

„Obrazovnom sistemu su neophodne politike usmerene na kvalitet programa, kadrova, organizacije, efekata i veza sa akterima bitnim za primenu stečenih znanja“, ocenili su potpisnici pisma.

Pismo su između ostalih potpisali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost , ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, CRTA, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Grupa za decu i mlade „Indigo“ , Otvoreni parlament i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari