Sindikati zaposlenih u predškolstvu najavili protestni sastanak ispred Ministarstva finansija 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikat obrazovanja Srbije pozivali su predstavnike Vlade Srbije na protestni zajednički otvoreni sastanak republičkih odbora sva tri sindikata ispred Ministarstva finansija u utorak, 4. jula, u 14 sati.

Poziv je upućen premijerki Ani Brnabić, ministru finansija Siniša Malom, vršiocu dužnosti ministra prosvete Đorđu Milićeviću i pomoćniku ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milanu Pašiću.

„Zajednički protestni sastanak republičkih odbora i odbora predškolaca tri reprezentativna sindikata posvetićemo analizi rada Ministarstva finansija i tome koliko ono pomaže, odnosno odmaže unapređenju našeg položaja i radnih prava, ali i kvalitetu predškolskog vaspitanja i obrazovanja sve dece u Srbiji“, naveli su sindikati u zajedničkom saopštenju.

Sindikati su nezadovoljni jer Ministarstvo finansija nije ispunilo obavezu da blagovremeno obezbedi saglasnost za produženje postojećeg kolektivnog ugovora, uprkos blagovremeno pokrenutim pregovorima o produžetku i dopuni republičkog kolektivnog ugovora

„Sindikati su dogovorili i aneks kolektivnog ugovora koji će zaposlenima doneti nove pogodnosti, ali je prethodno neophodno produžiti postojeći kolektivni ugovor koji ističe u narednim nedeljama.

Ukoliko kolektivni ugovor ne bude bio produžen na vreme, te blagovremeno objavljen u Službenom glasniku, između datuma isteka i datuma produženja otvoriće se period u kome postoji pravna nesigurnost za sve zaposlene u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji neće moći da ostvare svoja prava koja im po ovom ugovoru pripadala drugim rečima, ukoliko zaposleni u ovom vakuumu stekne uslov za isplatu jubilarne nagradue, jednokratne pomoći povodom rođenja člana porodice, i slično, niko im ne može garantovati da će navedena prava uspeti da ostvare“, navodi se u saopštenju.

Navode da ponašanje Ministarstva finansija nije jedini problem, ali jeste kap koja je prelila čašu.

„Za bilo šta što tražimo od države i što nužno podrazumeva dodatna sredstva, Ministarstvo finansija ima samo jedan odgovor, a to je „ne može“! Sada vidimo da takav odgovor dobijamo ne samo kada tražimo da se sistem unapredi, već i kada insistiramo da se sistem očuva. Pitanje je ko daje pravo Ministarstvu finansija da se ovako ponaša“, pitaju sindikati.

Oni su pozvali odgovorne iz Ministarstva finasija da se obrate zaposlenima na skupu, iznesu razloge ovako rigidnog stava i mere koje su predvideli da poboljšaju položaj zaposenih u predškolskim ustanovama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari