Siniša Mali se žalio na odluku FON-a

Ostavite komentar


  1. Mali koristi pravne lekove.
    Zasto se ne postavi pitanje gradjanskopravne i krivicnopravne odgovornosti za kradju intelektualne svojine, on je svesno priznao da je izvrsio plagijat kad je rekao da se nije pridrzavao pravila prilikom citiranja…

  2. Znaci, ipak neces pocepati ovaj i napisati novih 5 doktorata. Steta, svi smo ocekivali da nas odusevis novim autorskim stivom.

  3. Da sam na tvom mestu, ja bih tužio i državu i tražio novčanu nadoknadu za uvredu časti! Mislim, malo li je?!

  4. Plagijat po definiciji „označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, bilo delimično ili u celosti, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika“. Znači, nije važno da li ste nečiji tuđi rad prepisali u celosti ili ste ukrali, na primer, samo jednu stranu ili jednu tabelu. Ako niste naveli da je to tuđe to je plagijat. Kao i u krivičnom pravu, kad ukradete nešto u vrednosti do 5000 dinara ne odgovarate krivično, već prekršajno, ali ste i u jednom i u drugom slučaju lopov. Naravno, može da se bez loše namere desi tehnički propust pa da se zaboravi da se navede autor nekog manjeg citata, ali u tom slučaju postoji institut javnog izvinjenja autoru. Kod „doktorata“ Siniše Malog je situacija čista i u njegovom slučaju ne vredi nikakvo izvinjenje. Učešće plagiranog (bukvalno prepisivano i kopirano od drugih bez navođenja autora) u njegovom „doktoratu“je ogromno (od 7% po nalazu stručne komisije FON-a, do 16%, pa čak i čitavih 25% po nalazu onih koji su osporili doktorat). Radi se o desetinama strana bukvalno prepisanih od drugih autora i o skidanju čitavih sadržaja sa sajta Agencije za privatizaciju i sajtova drugih državnih organizacija i institucija. „Doktorat“ Siniše Malog jeste drski plagijat ali ta činjenica u ovoj zemlji nije nikakva garancija da će i biti proglašen plagijatom. Jedino sam siguran u to da će u slučaju da se taj „doktorat“ ne poništi (a bojim se da će tako i biti), ova zemlja definitivno postati PLAGIJAT DRŽAVA.

  5. Za sada je javnosti nepoznato zašto se ovih novembarskih dana žali S. Mali na odluku FON-a (svakako ne na dokazani procenat plagijata u svojoj doktorskoj disertaciji, ili zaboravljenu organizaciju odbrane od poplava u Obrenovcu 2014, ili nerasvetljeno rušenje objekata u beogradskoj Savamali), i našta se žale njegovi opunomoćenici. Neobičan zaplet pravi doktorant koji nije definisao koja od titula bi njemu najviše „odgovarala“ – doktor organizacionih nauka/doktor ekonomskih nauka/ doktor multidisciplinarnih nauka, sve kad bi mogao da zanemari poštovanje akademskog ponašanja, a i da navede doprinos nekoj od navedenih naučnih oblasti, recimo, sa Šengenske liste.

  6. Mali svaki dan plasira po neku optimisticku izjavu (uglavnom su to neistine) pokusavajuci da bude pozitivno aktuelan kao marljivi i strucni ministar.
    Dzaba student generacije kako je sam sebe proglasio, cim progovori vidi se da je muljator.

  7. Šta traže “opunomoćenici” (advokati ? ) u predmetu koji nije sudski – doduše još nije ali bi jednom mogao i to da bude

  8. Gospodin Mali je velika usrana seseljevska hulja. Sa Aleksandrekom jos i veca.A Univerzitet se “ privatizovao“ i „umegatrendio“i uneredio da smrdi kao sami Vulin. Doslovce, mozda kao i Slina-mafiozo family factory. Bez’te ljudi . usmrdise zemlju, vodu, vazduh… bazde onako bazduljski, ristovski i satrapski, bez’te, eto ga Mali jase nas i sere, sve doktorski i profesorski!!!

    1. Oštro i hrabro, kako i valja.
      Na stub srama i krivičnu odgovornost treba da stignu i predstavnici FON-a koji se prave ludi a u stvari su samo uboge ljige!

  9. Nikad ovolikih halabuke do sada ne pročita. Uglavnom su sve političke prirode. Niko ne navede primera radi; na strani 35 piše u doktoratu …. a u NN doktoratu piše…što je isto ,ili nije…Ovde komisiju za odbranu doktorata niko ne spominje. Oni su ključni svedoci. Ona je rad imala mesecima na uvid i analizu. Mogli su u toku vremena za konsultacije dati određena upustva, korekcije i na kraju vtatiti na doradu. Komisiju uvek čini više članova i mentora. Svugde u svetu neki pokušavaju prečicom raditi neke stvari koje nisu u kodeksu poštenog ponašanja. Nekome je potrebna znoj i rad da nešto uradi. Drugima je potrebno umeće prevara. Za to postoje komisije od ugleda, kredibiliteta, naučnih radova i rezultata svoga rada. Siniša Mali je činjenica bio đak generacije, najbolji student i magistrant. Verovatno njegov doktorat ne bih bio tema da je ostao u bivšoj stranci. Onda im to nije smetalo. Nije ni Tesla imao doktorat, a bio je naučnik koji ova planeta neće imati. Znači imenovanja i papiri ne znače ništa bez rezultata rada. Mnogi ceo vek nose dr. Prof. …a u životu su im rezultati nula, kao i većini ovih komentatora. Ovim sramotimo Univerzitet, svoju zemlju i ljude iza kojih stoje veliki rezultati. Nije Mali moj fan ni pod rano , ali je očigledno politizovan slučaj. Ja sam protiv mešanja politike u nauku. Ovde i profesori biologije i fizičkog ocenjuju doktorate. To nije profesionalno. To je ljudska pakost.

  10. Pa, eto, ovo sve govori. Da je imao nešto smisleno da kaže i obrazloži, imao je vremena. Sada, onako, formalno i pravno, da se kao suprotstavi, tek da ne ispadne da nije reagovao. Inače, jasno je da nema šta da kaže. Sve su drugi rekli !

  11. Mene samo interesuje, ako iz „Univerziteta“ donesu odluku da je ministar plagijator, da li će ministar podneti ostavku? Ili će, kao što svi „oni“ to rade, vešto reći da on za to nije odgovoran i šta ste vi uradili?

  12. Gospodine ministre, najlakše se cepa tuđi (ukradeni) doktorat. Ako je doktorat napisan na 150 stranica, šta li si sa advokatima napisao u tekstu za odbranu u količini od čitavih 3000 stranica. Odakle ste to prepisali? Kampanja protiv plagijata se vodi pet godina, a tek koja se kampanja vodi protiv onih koji pošteno ukazuju na plagijat, to ne zna ni „dr“ Mali, a uključeni su od vlade, predsednika i kompletna bulumenta na vlasti, te i oni koji ne znaju ni šta je doktorat. Oni su u većini i najgrlatiji, na žalost i nauke i razvoja društva, u celini.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.