Sinod SPC povukao blagoslov dekanu 1Foto: FoNet/ SPC

Sveti arhijerejski sinod je, jednoglasnom odlukom, povukao NJegovom Preosveštenstvu Episkopu braničevskom Ignatiju blagoslov za vršenje dužnosti dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu…

… zbog nesprovođenja u život odluke Svetog sinoda po pitanju ukidanja blagoslova i odobrenja NJegovom Preosveštenstvu Episkopu zapadnoameričkom Maksimu za službu poučavanja i vaspitavanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu – izjavio je za Danas episkop bački Irinej (Bulović), član Sinoda i portparol SPC.

Vladika Irinej je time potvrdio nezvanične informacije pojedinih crkvenih sajtova, ali on negira spekulacije tih izvora da Sinod priprema i uklanjanje sa eparhija vladike Ignatija i vladike Maksima.

– Sinod ne radi ni na čijem uklanjanju sa Eparhije. Samo Vaše pitanje pokazuje da olako prihvatate najnemoralnije i najčudovišnije klevete kao činjenice. Uostalom, veći je greh onih koji Vam to prenose nego Vaš – kaže vladika Irinej bački.

Kako Danas nezvanično saznaje, odluka Sinoda o povlačenju sa dužnosti dekana Bogoslovskog fakulteta doneta 22. oktobra, stigla je na Bogoslovski fakultet od čijeg se Nastavno-naučnog veća traži da o njoj glasa i razreši vladiku Ignatija.

U sinodskoj odluci, vladika Ignatije se, navodno, tereti za nepoštovanje „crkvene vlade“ pri izboru prodekana Aleksandra Đakovca, kao i „obmane u vezi redovnog profesora episkopa zapadno američkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića.

Kako Danas nezvanično saznaje, povodom prvog zahteva Sinoda o smeni ove dvojice predavača koju vladika Ignatije nije sproveo zbog kršenja državnih zakona, uključio se i Univerzitet.

Prama Statutu Bogoslovskog fakulteta, dekan može biti razrešen dužnosti pre isteka mandata ako: prekrši kodeks profesionalne etike; ne ispunjava svoje dužnosti; krši odredbe Statuta, opštih akata Fakulteta ili druge propise ili zloupotrebi svoj položaj. Postupak za njegovo razrešenje može da pokrene Nastavno-naučno veće, većinom glasova ukupnog broja članova.

Dekan Bogoslovskog fakulteta, kako je predviđeno Statutom bira se bez konkursa, iz reda redovnih profesora, koji su u radnom odnosu sa punim radnim vremenom na Fakultetu, na period od tri školske godine i sa mogućnošću jednog ponovnog izbora.

Kandidata za dekana predlaže Veće tajnim glasanjem, a dekanu prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran: na lični zahtev, ako prestane da ispunjava uslove predviđene za izbor; ako izgubi sposobnost obavljanja dekanske funkcije zbog pravosnažne sudske presude na osnovu Zakona o visokom obrazovanju kojim je osuđen za krivično delo.

U posleratnoj istoriji SPC ne pamti se da je Sinod razrešio nekog dekana Bogoslovskog fakulteta, to su radile samo komunističke vlasti, tvrde nezvanično Danasovi izvori u SPC.

Carigradska delegacija u Srpskoj patrijaršiji

Vladika Irinej bački potvrdio je za naš list da će danas poglavara i Sinod SPC posetiti petočlana delegacija Carigradske patrijaršije. Prema njegovim rečima, „agenda“ razgovora nije unapred saopštena. U visokim crkvenim izvorima spekuliše se da će biti reči o ukrajinskom crvenom problemu, zbog kog su se sukobili crkvena Moskva i Carigrad.

Situacija se dodatno iskomplikovala nedavnom odlukom Grčke pravoslavne crkve da prizna novu Pravoslavnu crkvu Ukrajine koju je ustanovio Carigrad. U Beogradu su proteklih dana boravili i grčki mitropoliti koji se ne slažu sa odlukom grčkog Sinoda i poglavara arhiepiskopa Jeronima, dok je mitropolit crnogorsko-primorski nedavno bio u Atini.

Poseban potres bila je nedavna poseta patrijarha carigradskog Varlomeja Svetoj Gori, gde je, kako javljaju grčke agencije, samo sedam od 20 manastira podržalo crkvenu politiku Fanara u Ukrajini. Priča se da je vladika Irinej bački u ime SPC zatražio sazivanje svepravoslavnog skupa na kome bi se razmatrao ukrajinski problem.

Poslednje vesti su da su se prvi put posle izbijanja ukrajinskog spora sastali arhiepiskop američki Carigradske patrijaršije Elpidoforos i mitropolit volokolamski Ilarion, šef ruske crkvene diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.