Predsednik Širak je juče, posle sednice vlade kojoj predsedava, zvanično saopštio da će „Nikola Sarkozi, na svoj zahtev, napustiti mesto ministra unutrašnjih poslova kako bi se posvetio izbornoj kampanji“, dodavši da je Sarkozijeva ostavka usvojena, te da on od ponedeljka 26.marta više neće biti član vlade.

Predsednik Širak je juče, posle sednice vlade kojoj predsedava, zvanično saopštio da će „Nikola Sarkozi, na svoj zahtev, napustiti mesto ministra unutrašnjih poslova kako bi se posvetio izbornoj kampanji“, dodavši da je Sarkozijeva ostavka usvojena, te da on od ponedeljka 26.marta više neće biti član vlade. Francuski predsednik je iskoristio priliku da podseti da je lično pre pet godina formirao UMP stranku, koja je Sarkozija, zbog njegovih kvaliteta, odabrala za kandidata na predsedničkim izborima, te da će u skladu sa tim Sarkozi dobiti podršku Širaka.
Neposredno po Širakovom obraćanju naciji, posredstvom televizijskog javnog servisa FR2, novinarka ove televizije je primetila da je u pitanju „podrška, ali mlaka“, podsećajući na seriju nesporazuma između Širaka i Sarkozija. Njih dvojica su se razišli tokom izborne kampanje 1995, kada je Sarkozi podržao Baladira, Širakovog konkurenta. Osvojivši drugi mandat 2002. Širak je uzeo Sarkozija u vladu, ali je naginjao kandidaturi predsednika vlade d’Vilpena za mesto šefa države, umesto Sarkozija. Čak i poslednjih meseci, kada je Sarkozi već bio određen za kandidata, dolazilo je do čarki među njima. Sarkozi, želeći da se zbog kampanje udalji od vlade i Širaka, govorio je o „prekidu sa politikom“ sadašnje vlasti, kao da on nije njen deo.
Neposredno po obraćanju Žaka Širaka, oglasio se Žak Lang iz izbornog štaba Segolen Roajal rekavši da izlazak iz vlade Nikole Sarkozija, na mesec dana pre izbora, ni na koji način ga ne odvaja od neuspeha vlade čiji je on član bio od samog početka. U svakom slučaju izborna kampanja ulazi u drugu fazu, različitu od prethodne, izlaskom Nikole Sarkozija iz vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari