Sirija će uzvratiti kontramerama prema svakoj državi koja prizna sirijski Nacionalni savet, koji okuplja većinu opozicionih stranaka, izjavio je juče sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem. „Preduzećemo ozbiljne mere protiv svake zemlje koja prizna taj nelegitimni Savet“, rekao je novinarima Mualem.

U Istanbulu je krajem avgusta formiran Nacionalni savet Sirije u kojem su predstavnici opozicije režimu predsednika Bašara al-Asada. Nacionalni savet želi da dobije što veću podršku arapskih zemalja i da razvije odnose sa zapadnim državama. U međuvremenu, sirijski demonstranti upali su u tri diplomatske misije svoje zemlje u Nemačkoj i Švajcarskoj u znak protesta zbog ubistva sirijskog opozicionog lidera Mašala Tame, saopštila je policija. Ambasada Sirije u Berlinu napadnuta je kasno u subotu uveče, a druga grupa demonstranata upala je juče u ranim jutarnjim časovima u konzulat u severnom nemačkom lučkom gradu Hamburgu. Obe zgrade su oštećene i ispisane grafitima protiv autokratsko režima sirijskog predsednika, naveli su zvaničnici policije.

U Švajcarskoj je pet muškaraca uhapšeno pošto su u subotu uveče nasilno ušli u sirijsku misiju pri UN u Ženevi, rekao je portparol policije Patrik Pul i dodao da je jedan od njih u međuvremenu oslobođen. Ubistvo kurdskog opozicionog lidera Mašala Tama u petak izazvalo je međunarodni gnev i privuklo oko 50.000 ljudi na ulice grada Kamišlija u severnoj Siriji, pretežno naseljenog Kurdima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari