Sjajni slikarski talenat budućeg veterinara: Ivan (15) iz Subotice otkriva da su mu posebna inspiracija konji 1Foto: J. Patarčić/Danas

Lakom rukom, ali s talentom i veštinom kao u iskusnog slikara, nema šta Ivan Kovačić (15) iz Subotice ne ume da naslika. Prizori žive i mrtve prirode, statične životinje, ali i one u pokretu, te portreti članova porodice i njemu dragih osoba, samo su deo kolekcije slika koje krase dom ovog učenika prvog razreda Hemijsko-tehnološke škole, koji uči da postane veterinar.

“Najviše volim da slikam konje. Nekako su mi oni najveća inspiracija”, kaže Ivan, pokazujući neke od svojih slika na kojima su ove životinje naslikane neverovatnom preciznošću.

“Meni nije teško, ali je napornije od mrtve prirode ili na primer prirode, sigurno je teže. Najveću pažnju treba obratiti na skicu, jer bez nje nema dalje. Ona je osnova svega”, objašnjava ovaj talentovani dečak u čemu je tajna njegovih remek-dela.

Da poseduje impresivan slikarski talenat, bilo je jasno još u osnovnoj školi, kada je na časovima likovne kulture njegove radove zapazila učiteljica.

 

“Učiteljica je preporučila da se upišem na časove i onda su me roditelji upisali i tako je sve počelo”, priseća se Ivan.

“Idem na časove kod slikarke Snežane Kujundžić dva puta nedeljno. Kod nje sam i najviše naučio konje da slikam. Ona mi je pokazala tehnike i detalje na kojima treba da poradim”, dodaje.

Ivan se opredelio za tehniku ulja na platnu jer mu najviše leži, a uz to mu je i najoriginalnija.

Osim prirode i životinja, s posebnom pažnjom slika i portrete, za koje kaže da je potrebno mnogo više vremena.

Do sada je slikao članove svoje porodice, a jedan od njegovih portreta je posebno obradovao jednu osobu.

“U osnovnoj školi sam naslikao razrednu i jako joj se svidelo. Baš se obradovala”, zadovoljno će naš mladi sagovornik.

 

Svoje radove do sada nije imao priliku da izlaže, a skroman kao i uvek, Ivan kaže da o tome trenutno i ne razmišlja.

Najvažnije mu je da u slikarstvu uživa, zbog čega svoje slobodno vreme rado ispunjava platnom, četkicama i bojama.

“Opušta me, uživam i to najviše posle škole, kada je težak dan. Onda se opustim i slikam”, kaže Ivan.

Uporedno sa slikarstvom koje neguje kao hobi, Ivan je već sada izabrao svoj budući životni poziv.

Iz ljubavi prema životinjama upisao je Hemijsko-tehnološku školu, gde pohađa smer veterinarski tehničar, a iako je tek započeo drugo polugodište prvog razreda, kaže, nije pogrešio.

“Sviđa mi se i voleo bih da nastavim ovim da se bavim, da budem veterinar. Nekako od malena volim životinje i to sam i hteo, a najviše mi se sviđaju stručni predmeti, kao što su anatomija i stočarstvo”, poručuje Ivan Kovačić.

Sjajni slikarski talenat budućeg veterinara: Ivan (15) iz Subotice otkriva da su mu posebna inspiracija konji 10
Foto: J. Patarčić/Danas

Između dve ljubavi, Ivan kaže da više voli veterinu, te ukoliko s ovakvom posvećenošću bude lečio životinje, možemo da očekujemo da će Subotica u bliskoj budućnosti imati i sjajnog veterinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari