U poslednjih mesec i po dana, intenzivirani su radovi na pripremi ski-staze „Briježđa“ za nastupajuću zimsku sezonu. Novovaroško skijalište, kako najavljuju opštinski čelnici, zablistaće ove zime u punom sjaju, a u toku je i procedura za nabavku tabača i dela opreme iz sistema za veštačko osnežavanje staze.


Na skijalištu su tako ovih dana privedeni kraju obimni zemljani radovi na njegovom kompletnom uređenju, kao i značajnom proširenju staze po dužini i širini, a otklonjeni su i svi nedostaci na terenu zbog kojih tokom prošle zime iznajmljeni tabač nije iskorišćen u punom kapacitetu. Opština je započela pregovore sa ponuđačima za kupovinu ratrakta koji bi, zbog specifičnosti i strmine terena, bio najfunkcionalniji i što jeftiniji. Raspisan je i tender za nabavku dela opreme za veštačko osnežavanje staze, koji podrazumeva dva topa, tri „žirafe“, pumpu, rashladnu kulu i izgradnju zemljanog bazena.

– Sredstva od skoro 15 miliona dinara dobijena od Ministarstva finansija, namenjenih za izgradnju armirano-betonskog bazena, preusmerićemo za kupovinu dela opreme iz sistema za veštačko osnežavanje i izgradnju zemljanog bazena, koji će, sa kapacitetom od 1.300 kubika vode, sasvim zadovoljiti potrebe. Ovakva odluka je racionalnija i omogućiće nam da novovaroško skijalište već ove zime bude nalik onima na Zlatiboru i Kopaoniku, a u narednom periodu trudićemo se da sistem kompletiramo i dostignemo standarde kakve imaju poznata skijališta u okruženju, kaže predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović, koji je nedavno obišao radove na stazi u pratnji narodnog poslanika Mića Rogovića, predsednika Skupštine opštine Nikole Jelića i direktora Sportsko-turističkog centra „Zlatar“ (koje gazduje skijalištem) Đokom Obućinom.

Prvi čovek opštine najavio je i da će ski-staza „Briježđa“, u dogovoru sa Skijaškim savezom Srbije i ovdašnjim Planinarsko-smučarskim udruženjem , biti verifikovana i za održavanje takmičenja u smučarskim disciplinama, a prvo značajnije očekuje se na Sretenje.

– Kompletno uređena staza sa žičarom, savremena oprema za veštačko osnežavanje, kao i izgradnja uslužnog objekta na samom skijalištu, u značajnoj meri će upotpuniti turističku ponudu zlatarskog kraja. Ove zime gradsko skijalište zasijaće u punom sjaju i biće to najbolja potvrda da „Briježđa“ nisu promašena investicija, smatra Đorđe Obućina, direktor TSC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari