Škola u selu Čumić jedina je rešila problem skupih udžbenika: Roditelji kragujevačkih osnovaca potpisali peticiju za besplatno osnovno obrazovanje 1Foto: V. G.

U Kragujevcu je juče organizovano potpisivanje peticije za besplatno osnovno obrazovanje. Po rečima organizatora iz kragujevačkog udruženja Tori, ideja je da učenici od prvog do četvrtog razreda dobiju udžbenike Fondacije Alek Kavčić koje bi finansirao grad Kragujevac.

Interesovanje roditelja, čija deca pohađaju neku od kragujevačkih osnovnih škola je bilo veliko, uprkos jakom vetru i prilično niskim temperaturama. Oni su svojim potpisom podržli ovu inicijativu, jer kažu, da su udžbenici preskupi, naročito za one porodice koje imaju više od jednog đaka.

– Cene udženika su ogromne i veliki su trošak za roditelje. Imam jedno dete u školi, drugo će uskoro da krene, pa je za udžbenike potrebno izdvojiti mnogo novca. Ovo je odlična ideja i mislim da bi trebalo da je sprovedemo. Zašto Kragujevac u svemu mora da bude poslednji, pita Bojan Pavlović, otac jednog osnovca.

Na potpisivanju smo zatekli i bračni par iz naselja Beloševac koji objašnjava da su u osnovnoj školi u ovom naselju pokušali da uvedu besplatne udžbenike, ali da roditelji nisu dovoljno obavešteni o njima.

– U školi se govorilo o tome koliko su udžbenici Fondacije Kavčić jeftiniji, ali čim ljudima pomenete da oni mogu da se koriste online, odmah počnu da negoduju i pitaju da li su oni dobri, ko ih je pravio, da li ih je priznalo Ministarstvo, objašnjava otac dvojice školaraca.

Upravo zbog nedovoljne informisanosti roditelja udruženje Tori se odlučilo da organizuje jučerašnju akciju.

– Škole uzimaju knjige uglavnom od izdavačkih kuća čiji su udžbenici koji su veoma skupi. Za svoje dete sam knjige za sedmi razred platio 20.000 dinara, dok je ta cena na Fondaciji sedam puta manja. Tako da nam je prva ideja da informišemo građane da postoji Fondacija i da su udžbenici koji oni nude priznati od strane Ministarstva prosvete, objašnjava Nedeljko Ašanin iz udruženja Tori.

Škola u selu Čumić jedina je rešila problem skupih udžbenika: Roditelji kragujevačkih osnovaca potpisali peticiju za besplatno osnovno obrazovanje 2
Foto: V. G

Sa profesorom Kavčićem je stupio u kontakt još pre dve godine i organizovao nekoliko tribina u Kragujevcu i pokušao da se dogovori sa lokalnom samoupravom da Grad finansira kupovinu udžbenika za niže razrede osnovnih škola, dakle, za učenike od prvog do četvrtog razreda.

– Grad već godinama donira udžbenike za sve prvake. Kada bi umesto stranih izdavača kupili knige sa sajta fondacije, taj novac bi bio dovoljan da se kupe kompleti za sva četiri razreda. Ti udžbenici bi se kasnije nasleđivali i roditelji ne bi imali troškove, objašnjava Ašanin.

Pošto do sada nije naišao na razumevanje grada za ovu inicijativu, on je pronašao odbornika koji bi na sednici Skupštine grada trebalo da je predstavi i da predloži da se ona rebalansom uključi u budžet grada.

– Za roditelje bi to bila velika ušteda, finansijski bi bili oslobođeni plaćana udžbenika, a taj novac bi se ponovo slio u gradsku kasu, kroz kupovinu drugih namirnica, umesto da ide stranim izdavačima. Udžbenici su priznati od strane Ministarstva, država je stala iza njih i ne vidim razlog da odbijemo takvu mogućnost. Jasno je da udžbenike biraju roditelji i nastavnici, ali im treba objasniti sve mogućnosti, kaže sagovornik Danasa.

Iako je ova ideja naišla na odobravanje roditelja, čini se da u kragujevačkim školama nisu još uvek preterano zainteresovani za nju.

Naime, nijedna gradska škola još nije prešla na besplatne udžbenike Fondacije Kavčić, a praktično jedina koja je ove školske godine naručila komplete je škola “Prota Stevan Popović” u kragujevačkom selu Čumić.

Direktor ove škole Aleksandar Jovanović objašnjava da roditelji nisu bili upućeni o kvalitetu udžbenika, da li su oni zvanični i da li je sve to u skladu sa zakonom.

– Škola je pozvala profesora Kavčića koji je održao prezentaciju roditeljima i zaposlenima. Kada su čuli o čemu se radi roditelji su bili oduševljeni, a niko od nastavnika i učitelja nije imao ništa protiv jer su udžbenici zaista kvalitetni. Komplet udžbenika u školi u Čumiću je koštao 1.700 dinara, dok su u gradu za iste komplete drugih izdavača roditelji morali da izdvoje od 7.500 do 8.000. To je ušteda od 6.000 dinara, kaže Jovanović.

On dodaje da je profesor Kavčić pre mesec dana, sa ljudima iz Matematičke gimnazije u Beogradu, posetio školu i donirao četiri računara, tako da je saradnja odlična.

Ponosan je i što je jedna seoska škola prva uvela ove udžbenike u Kragujevcu.

– Ovo pre svega mnogo znači deci i roditeljima u finansijskom smislu. Meni jeste drago što smo prvi u nečemu jer se trudimo da škola u selu opstane. Ako nema ljudi, neće biti ni dece, ni škole. Zato i moj rad ide u tom cilju, prvo da opstane selo, a zatim da roditeljima omogućimo da školovanje bude što jednostavnije i jeftinije, zaključio je Jovanović.

Peticiju o besplatnom obrazovanju pred Skupštinu grada trebalo bi da iznese samostalni odbornik Slađan Rakić, a u udruženju Tori očekuju da će inicijativa biti prihvaćena jer je razumna i logična.

Ističu i da bez podrške grada u kragujevačkim školama mogu da se uvedu besplatni udžbenici jer o tome odlučuju roditelji i školski organi, samo im treba prezentovati sev mogućnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari