pirot foto Miljko Stojanovićfoto Miljko Stojanović

Štab za vanredne situacije u Pirotu odlučio je da zbog curenja amonijaka iz oštećenog vagona-cisterne u ni sutra ne bude nastave u osnovnim i srednjim školama, vrtići neće raditi, a preporučen je i prekid rada u fabrikama, pre svega u industrijskoj zoni.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je za Radio televiziju Vojvodina da je „situacija je pod kontrolom“ a na pet mernih mesta u Pirotu koncentracija amonijaka danas je bila „nula“, ali je na mestu incidenta „i dalje visoka“.

Nakon sednice Štaba za vanredne situacije nije potvrdjeno da je trovanje amonijakom uzrok smrti dve osobe, od kojih je jedna pronadjena u blizini mesta incidenta.

Kako je javila RTV, odlučeno je da amonijak iz vagona-cisterne iscuri do kraja, jer se „smatra da će ispariti i otići u atmosferu, i ocenjeno je da je to „najjednostavniji način da se sistem isprazni“.

Očekuje se da će curenje amonijaka iz cisterne trajati najmanje 48 sati a najduže tri-četiri dana.

Teretni voz koji je prevozio amonijak iskliznuo je juče oko 17.30 na delu pruge od Pirota do sela Staničenja, pri čemu su četiri vagona-cisterne ispala sa šina, a iz jedne od njih počeo je da curi amonijak.

Više od 50 osoba je nakon toga primljeno u pirotski zdravstveni centar, kao i Univerzitetsko-klinički centar Niš, a jedna osoba je nakon prijema u pirotsku bolnicu preminula.

Saobraćaj je od juče u prekidu na Koridoru 10, a obustavljen je i železnički saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari