Školske biblioteke u mnogim srednjim školama u Srbiji danas su zapuštene, sa zastarelim i neupotrebljivim knjigama, a učenici u njih svraćaju uglavnom da pozajme lektiru. Da školska biblioteka može da bude mesto okupljanja učenika i nastavnika, rasadnik ideja, kreativnosti i inovacija najbolje pokazuje projekat Internest, u kome ove godine učestvuju 22 škole iz cele Srbije.

Projekat je počeo 2006, sa samo sedam škola. Njegov autor Zoran Hamović školsku biblioteku je video kao savremenu infoteku, kao kreativni ambijent za vannastavne aktivnosti koji motiviše samostalna istraživanja, podstiče povezivanje talentovanih učenika, predavača iz škole i stručnjaka van nje.

Na godišnjem nivou projekat se realizuje konkursima na kojima učestvuju timovi srednjih škola. Oni dobijaju zadatak da medijski prošire jednu od pročitanih knjiga, koje su van školske lektire i redovne nastave, ali imaju veze sa nastavnim programom. Internet prezentacija, interaktivni kviz, strip, kratki film, scenski spektakl, edukativna kompjuterska igra – samo su neke od kategorija u kojima đaci predstavljaju svoje radove. Učenički projekti će biti prikazani na završnoj manifestaciji Festivalu kreativnosti, koji se ove godine održava 24. i 25. maja. Autori najboljeg rada imaće priliku da otputuju u Poljsku, a drugo i trećeplasirani dobiće tablet računare, odnosno kamere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari