Zašto roditelji stradale dece u "Ribnikaru" nisu izabrani u Školski odbor te obrazovne ustanove? 1Foto: Beta/Branislav Božić

To što su se konačno stekli uslovi da u OŠ „Vladislav Ribnikar“ privremeni organ upravljanja bude zamenjen novim Školskim odborom trebalo je da bude dobra vest.

Ipak, izbor predstavnika roditelja u Školski odbor te škole pretvorio se u svojevrsni skandal budući da članovi Saveta roditelja nisu većinski glasali da otac jedne od stradalih učenica bude njihov predstavnik u organu upravljanja.

„Očekivano je i logično da se u Školski odbor izabere i predstavnik roditelja streljane dece, u masakru koji se dogodio u ovoj školi 3. maja, kada je streljano devetoro dece i radnik obezbeđenja Dragan Vlahović. Četiri porodice imaju još jedno ili dvoje dece koja pohađaju ovu školu, poput mlađeg brata Mare Anđelković, čiji je tata Branko trebalo da postane član Školskog odbora. To je bila i preporuka Ministarstva prosvete, upućena Savetu roditelja koji bira svoje predstavnike u ovom telu, koje predstavlja organ upravljanja“, napisala je dr Slavica Plavšić, u autorskom tekstu objavljenom na portalu Javni servis.net.

U dopisu koji je v. d. direktorka „Ribnikara“ Olga Mitrović uputila 15. novembra Savetu roditelja, a koji je objavljen na tom portalu, piše da je u zapisniku kontrolnog inspekcijskog nadzora konstatovano da su se stekli uslovi da jedinica lokalne samouprave imenuje Školski odbor, što nalaže započinjanje odgovarajuće procedure u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u kom se navodi da članove organa upravljanja iz reda svih roditelja predlaže Savet roditelja, tajnim izjašnjavanjem.

„Mišljenje kabineta Ministarstva prosvete je da bi, uvažavajući okolnosti u kojima se škola nalazi i imajući u vidu najbolji interes učenika, zbog kojih škola i postoji, kao i značaj Školskog odbora, bilo važno i značajno da ispred Saveta roditelja u Školskom odboru bude i predstavnik roditelja tragično nastradalih učenika, a čije sestre i braća su i ove školske godine učenici škole. Aktivnim učešćem u radu Školskog odbora zajednički ćemo lakše i brže prevazići sve izazove, odnosno naći odgovore na sva pitanja“, stoji u dopisu direktorke.

Nepodoban za Školski odbor

Međutim, Branko Anđelković, otac ubijene devojčice Mare koja je išla u odeljenje VII 2, nije izabran za člana Školskog odbora. U tajnom glasanju njega je podržalo 10 članova Saveta roditelja, dok su tri izabrana kandidata dobila 29, 28 i 27 glasova.

Prema saznanjima Danasa, Savet roditelja broji 43 člana i svako je imao pravo da glasa za tri kandidata, koliko se iz reda roditelja bira u Školski odbor, a ukupno je bilo osam kandidata.

Zašto Branko Anđelković nije bio prihvatljiv, zvaničnog odgovora nema.

Nezvanično, deo članova Saveta roditelja mu zamera ranija istupanja i to je navodno jedni razlog zašto mu nisu pružili podršku.

Čak i da je tako, postavlja se pitanje kome Anđelković smeta, budući da Školski odbor broji ukupno devet glasova (tri predstavnika roditelja, tri iz reda nastavnika i tri koja imenuje lokalna samouprava) i on može da bude preglasan, ako se ostali članovi ne slažu sa njegovim stavovima.

Sam Anđelković je u izjavi za portal Nova.rs rekao da nije iznenađen ishodom, ali da želi da dobije potvrdu pravnika da je glasanje bilo ispravno.

Dodaje da je ovo, ironično rekavši, bio najmirniji Savet roditelja.

„Sve je bilo korektno, od mene očekuju da budem grub i da vređam, ja sam bio apsolutno najpitomiji tamo, jedini za pomirenje, svi ostali su iznosili neke svoje stavove. Na pauzi su me opomenuli da sam vređao na prethodnom Savetu, sticajem okolnosti na tom istom je bila i moja sestra, čisto da bi mene kontrolisala jer ona je moj glas razuma. Kaže da sam bio korektan, a verujem joj jer ona mene opominje čak i za prevrtanje očima. E sad, to što neke ljude vređa istina, to je do njih, a ne do mene“, rekao je Anđelković.

Zašto roditelji stradale dece u "Ribnikaru" nisu izabrani u Školski odbor te obrazovne ustanove? 2
Foto: Danas/Željko Bošnjaković

Predsednik Saveta roditelja u „Ribnikaru“ Igor Đorđević nije želeo da komentariše rezultate tajnog glasanja, već je napomenuo da je glasanje bilo u skladu sa zakonom.

– Bila su tri člana komisije i dva posmatrača. Jedna članica komisije je žena koja je predložila Branka Anđelkovića i niko nije osporio regularnost glasanja. Mi smo kao Savet roditelja na kraju sednice pozvali Vladu da utiče na lokalnu samoupravu koja daje tri predstavnika u Školski odbor da imenuje roditelje poginule dece na jedno, dva ili tri mesta. Ponudili smo i mogućnost da na svaku sednicu Školskog odbora bude pozvan kao posmatrač predstavnik roditelja poginule dece. Ne želimo ni u kom slučaju da isključimo te ljude iz rada škole, smatramo da nam je potreban mir i zajedništvo – kaže Đorđević.

Anđelković je rekao da su ostali roditelji bili besni kada su videli rezultate glasanja. On se, kaže, smejao.

„Oni mene hoće da prebace na lokalnu samoupravu, a ja to neću. Ne interesuje me da budem član bilo kog tela, ali su roditelji stradale dece odlučili da to budem ja zato što ja nemam dlaku na jeziku i nemam problem da kažem ono što mislim. Ako oni mene gurnu da me predloži opština, odnosno lokalna smaouprava, automatski gubimo glas. To neću. Ako idem bilo gde, onda treba da budem iz škole, jer ja u tu školu idem od 1969. godine. I samo zato ja sada nemam dete jer sam se trudio da se ispoštuje tradicija i da mi sva deca idu u tu školu“, naveo je Anđelković za Novu.rs.

Zakon, međutim, navodi ograničenje ko iz reda predstavnika lokalne samouprave da bude izabran za člana Školskog odbora.

„Za člana organa upravljanja ne može da bude predloženo ni imenovano lice koje bi moglo da zastupa interese više struktura (roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika, zaposlenih u ustanovi, predstavnika jedinice lokalne samouprave), osim članova sindikata“, piše u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Iz toga proizilazi da Anđelković, niti bilo koji drugi roditelj čije je dete stradalo, a ima drugo dete koje trenutno pohađa „Ribnikar“, ne mogu da budu birani ispred lokalne samouprave.

U javnosti se cela ova priča ponovo vezuje za izgradnju memorijalnog centra i budućnost „Ribnikara“ o čemu i dalje postoje razmimoilaženja u mišljenjima među roditeljima, kao i neslaganje dela roditelja sa stavovima nastavnika.

Kako se bira Školski odbor?

Školski odbor je organ upravljanja škole i broji ukupno devet članova, uključujući i predsednika.

Organ upravljanja čine po tri predstavnika iz reda zaposlenih u ustanovi, roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika i tri predstavnika na predlog jedinice lokalne samouprave.

Članove organa upravljanja iz reda zaposlenih predlaže nastavničko veće, a iz reda roditelja – savet roditelja, tajnim izjašnjavanjem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari