Skoro polovina Srba ne vidi sebe na Kosovu u narednih pet godina 1Foto: Medija centar

Čak 47 Srba ne vidi sebe na Kosovu u narednih pet godina, pokazalo je israživanje NVO Aktiv “Analiza trendova 2021: stavovi srpske zajednice na Kosovu”.

Da će im život biti gori za tri godine smatra 39 odsto ispitanika, dok njih čak 89 odsto ističe da se situacija za Srbe na Kosovu ne odvija u dobrom smeru.

U istraživanju, koje je danas u Medija centru predstavio Miodrag Milićević, izvršni direktor NVO Aktiv, navodi se da samo deset odsto ispitanika smatra da su odnosi Srba i Albanaca dobri.

Dodaje se da se sedam od 10 građana ne oseća slobodnim da izrazi svoje kritičke stavove, kao i da 44 odsto Srba smatra da nezavisni stavovi i kritičko mišljenje nisu dovoljno zastupljeni u medijima na Kosovu.

Takođe, čak 74 odsto ispitanika navodi da je bezbednosna situacija loša, a 37 odsto njih da se pogoršala u poslednjih godinu dana.

Što se tiče međunarodne zajednice, čak 65 odsto ispitanika smatra da je Rusija najbolji branilac interesa Srba na Kosovu, dok nji 48 odsto ima negativan stav prema Evropskoj uniji.

Interesantno je da skoro polovina ispitanika (47 odsto) ne veruje da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana.

Na predstavljanju ove Analize ukazano je da je u odnosu na prethodno istraživanje, povećan rast poverenja u institucije Srbije, dok je trenutno najmanji stepen poverenja u Vladu Kosova.

Ideju razgraničenja ne podržava 54 odsto ispitanika, dok više od 40 odsto ispitanika nema ideju koje je rešenje prihvatljivo za Srbe na Kosovu.

Inetersanstan podatak je da se čak 95 odsto ispitanika vakcinisalo u zdravstvenim ustanovama Repiblike Srbije, kao i da se većina njih i dalje informiše iz tradicionalnih medija (tv, radio).

Milićević je naveo da ovo istraživanje zavređuje pažnju ključnih nosilaca vlasti i u Prištini i u Beogradu.

– Kada ovo kažem, ne mogu da isključim ni međunarodnu zajednicu, koja takođe ima jedan stepen odgovornisti prema procesima koji se događaju na Kosovu – naveo je Milićević.

Komentarišući podatke iz istraživanja, novinar Milivoje Mihajlović, rekao je da 70 odsto ljudi ne oseća slobodu govora.

– Mislim da Beograd ne razume dovoljno stavove i poziciju u kojoj se nalaze kosovski Srbi – naveo je Mihajlović.

On je kao dobru stvar naveo podatak da vrlo malo Srba na Kosovu čita novine, posebno one iz Beograda, od kojih neke imaju godišnje po 350 objavljenih laži na naslovnim stranama, najavljujući “nove Oluje na severu”, čime šire strah među tamošnjim Srbima.

Novinarka Jelena Petković istakla je da su rezultati ovog istraživanja posledica doživljaja građana i onog što se njima desilo u poslednjih godinu dana.

– Odnos vlasti u Prištini prema srpskoj zajednici, u nekim segmenitma je značajno promenjen – navela je Petković, ukazujući da je kosovska vlast “apsolutno etnocentrička i da se sa Srbima komunicira zastrašivanjem, a čini se da je međunarodna zajednica zstrašena od takve vlasti“.

U istraživanju je ispitano 540 osoba u 10 opština sa srpskom većinom i u enklavama.

Ovogodišnje izdanje istraživanja je sedmo po redu od 2015. godine, kada je NVO Aktiv započeo ovo istraživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari