Skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća spašava živote: Čak 70 odsto pacijenata opaku bolest otkrije u poslednjem stadijumu 1Foto: A. L.

Skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća jedino se u Srbiji sprovodi u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a do sada je pregledano 4.354 osoba u riziku i kod 52 sugrađana otkriven je rak pluća. Ipak, rezultati pokazuju da se ta bolest otkriva u kasnim fazama, kada je izlečenje jako teško.

Ova zdravstvena ustanova već više od dve godine na području AP Vojvodine kod visokorizičnih osoba sprovodi program ranog otkrivanja karcinoma pluća, što nas svrstava u prvu državu zapadnog Balkana koja je uvela ovaj skrining za svoje građane.

Od ove bolesti u našoj zemlji oboli gotovo 7.000, a na žalost, umre više od 5.000 osoba. Statistika pokazuje da svakog dana, prosečno, oboli skoro 20 novih pacijenata, dok 13 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Tako na svaka dva sata izgubimo jednu osobu od karcinoma pluća.

Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja je upravo rano otkrivanje, što u Srbiji nije slučaj. Kod više od 70 odsto pacijenata, rak pluća otkrije se u poslednjem stadijumu, kada su šanse za preživljavanje gotovo iscrpljene.

„Prvi korak je bio da napravimo plan i program za rano otkrivanje karcinoma pluća. Nabavili smo niskodozne skenere sa posebnim softverima koji mogu da otrkiju sve promene u plućima, naravno dijagnoze utvrđuju naši specijalisti“, rekao je prof. dr Ilija Andrijević direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Kako dodaje za lečenje 7000 pacijenata izvaja se oko milion evra za lekove, dok za 350 pacijetana koji dobijaju ciljanu terapiju, izdvaja se oko pet miliona evra. Plan je da nakon Vojvodine ovi skrinizi krenu i u Beogradu, a nakon toga i ka jugu zemlje.

Skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća spašava živote: Čak 70 odsto pacijenata opaku bolest otkrije u poslednjem stadijumu 2
Foto: A. L./Danas

Skrining program podrazumeva otkrivanje karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera (LDCT), uz pomoć kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima, kao što je rentgen (RTG). Ovom metodom u Vojvodini je u periodu od 20. septembra 2020. do 1. avgusta 2023. pregledano 4.354 pacijenata.

– Skriningom na rano otkrivanje raka pluća obuhvaćene su visokorizične grupe, a informaciju o samom skriningu pacijenti dobijaju od svojih izabranih lekara u „Domu zdravlja Novi Sad“. Skrining je preporučen osobama uzrasta 50 do 74 godine, koje su u riziku da obole od raka pluća. U tu grupu spadaju aktivni pušači i bivši pušači ako su prestali da puše pre manje od 10 godina, sa preko 30 paklo-godina ili 20 paklo-godina, uz prisutne druge komorbiditete ili pozitivnu porodičnu anamnezu karcinoma pluća. Osobe koje ispunjavaju uslove za uključivanje u skrining uz pomoć zdravstvenih radnika u domu zdravlja popunjavaju elektronski upitnik – objašnjava dr Goran Stojanović, upravnik klinike za torakalnu onkologiju, Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Kako dodaje, hirurgija je najbolji vid lečenja karcinoma pluća, a kako u podmlaklim stadijumima ona nije moguća rano otkrivanje je ključno. Zato je, dodaje doktor, poražavajuća činjenica da je kod nas 70 odsto pacijenata već u četvrtom stadijumu bolesti, dok je u svetu ta brojka mnogo manja.

„Pratimo svetske standarde, ali i nemamo određene lekove. U svetu se na kongresima mojih kolega priča isključivo o dve stvari, da se daje ciljana terapija pacijentima nakon operacije i skrininzi. O četvrtom stadijumu više se ni ne govori. Gde su skrinizi, ali i zabrane pušenja zaživele, morbiditeti i stopa oboljevanja od karcinoma pluća je u značajnom padu. U našem programu ranog otkrivanja karcinoma pluća dogovor koji i dalje poštujemo je da od momenta kada pacijenti dođu na pregled, do momenta operacije, ako je protrebna, ne prođe više od 30 dana“, rekao je Stojanović.

Skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća spašava živote: Čak 70 odsto pacijenata opaku bolest otkrije u poslednjem stadijumu 3
Foto: A. L./Danas

U pomenutom peridu skriminga u Vojvodini, dijagnostikovano je ukupno 30 pacijenata sa benignim promenama i 54 pacijenta sa promenama maligne etiologije, od čega 52 je imalo karcinom pluća. Sa rakom pluća u prvom i drugom stadijumu bolesti otkriveno je 51,9 odsto pacijenata, 19,2 odsto je bilo u trećem stadijumu, 25 odsto u četvrtom i 3,8 odsto karcinoma je bilo neutvrđenog stadijuma.

Od početka sprovođenja skrininga, od ukupnog broja potvrđenih pacijenata sa karcinomom pluća, 11 pacijenata (21,2 odsto) je preminulo. Velika većina preminulih (72,7 odsto) je bila u četvrtom stadijumu bolesti u vreme postavljanja dijagnoze, 18,2 odsto u trećem stadijumu bolesti.

Od početka godine u Dnevnoj bolnici 4000 pacijenata

U Dnevnoj bolnici Instituta za plućne bolesti Vojvodine svakodnevno se aplikuje onkološka sistemska terapija za pacijente koji imaju karcinom bronha. Ta terapija obuhvata klasičnu hemioterapiju, najčešće na bazi platinskih derivata, ali i novije oblike lečenja kao sto su ciljana terapija i imunoterapija.

– U periodu od 1. januara do 20. avgusta ove godine, imali smo oko 4.000 pacijenata koji su primali terapiju, odnosno hemioterapiju, imunoterapiju, biološku terapiju, lečenje nuspojava, simptomatsku terapiju, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio oko 3.200. Lečenjem su obuhvaćeni pacijenti sa svim stadijumima karcinoma bronha, od prvog do četvrtog. Uvođenjem molekularnog testiranja kao rutinskog elementa dijagnostičkog postupka značajno se povećava broj pacijenata koji primaju inovativnu terapiju. Kod nas se na ovaj način leči od 200 do 250 i to su uglavnom pacijenti sa metastatskom bolešću – ističe prof. dr Daliborka Bursać, načelnica Dnevne bolnice za hemioterapiju karcinoma bronha u Institutu za plućne bolesti Vojvodine.

Šanse za uspešno izlečenje od raka pluća, decenijama su imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, ali se u poslednjih 10 godina situacija drastično promenila pojavom imunološke i personalizovane, ciljane terapije. U Srbiji se o trošku RFZO, savremenim terapijama ukupno leči nešto manje od 800 pacijenata obolelih od raka pluća.

Skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća spašava živote: Čak 70 odsto pacijenata opaku bolest otkrije u poslednjem stadijumu 4
Foto: A. L./Danas

Hemioterapija više nije prvi terapijski izbor lekara u Evropi

U Udruženju „Punim plućima“ se nadaju da će ih biti više jer je to svega 10 odsto od ukupnog broja obolelih. Nadu im je dalo i obećanje nadležnih iz RFZO da će u najskorije vreme proširiti indikacije povećati broj obolelih koji primaju savremene imunološke i ciljane terapije.

– U većini evropskih država, hemioterapija više nije prvi terapijski izbor u lečenju karcinoma pluća. U potpunosti ju je zamenila inovativna terapija, što zaista predstavlja revolucionarnu promenu u lečenju raka pluća. Za razliku od toksičnih hemioterapija kojom se kod nas leči gotovo 90 odsto pacijenata i koje imaju vrlo ograničeno dejstvo, kao veliki broj kontraindikacija, pacijenti koji su na savremenim terapijama, poput mene, kvalitetno žive dugi niz godina, rade i uopšte vodimo jedan normalan život, a tumor nam se potpuno ili delimično povukao. Na taj način za nas karcinom pluća postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest. Zato ponovo apelujem na nadležne da povećaju broj pacijenata koji se leče savremenim terapijama i pruže šansu za izlečenje većem broju obolelih. – apeluje Durdina Jovanović iz udruženja „Punim Plućima“.

Kamenica 3 uskoro gotova

Kako je rekao direktor pri kraju su radovi na izgradnji Kamenice 3, završetak se očekuje krajem ove godine.

– Na tom prostoru Institut će dobiti preko 1000 kvadrata koji će biti namenjeni pre svega za pacijente sa karcinomom pluća gde se planira modernizacija dnevne bolnice za hemoterapiju i dnevne bolnice za lečenje karcinoma pluća – izjavio je direktor.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari