U prijatnom ambijentu jedinstvenog amfiteatra kraj Dunava u Velikom Gradištu održano je završno veče tradicionalnog, 19. po redu, Muzičkog festivala „Carevčevi dani“ a za najboljeg violinistu je proglašen Bojan Manojlović iz Beograda.

Inače, u nadmetanjem mladih violinista na Letnjoj pozornici u konkurenciji je bilo jedanaest majstora violine koji neguju izvornu muziku. Pored statuete legendarnog „Cara“, prvoplasiranom je u rukama zasijala i violina iz radionice dugogodišnjeg prijatelja festivala Jana Nemčeka, monografija „Od zlata gudalo“ i vredna novčana nagrada. Za vicešampiona festivala proglašen je Miodrag Sarić iz Sremčice, dok je treći Duško Nikolić iz Lazarevca. O značaju ove manifestacije za širu afirmaciju Velikog Gradišta, posebno u oblasti turizma i kulture, govorio je predsednik opštine Dragan Milić.

Poslednji festivalski dan otvoren je okruglim stolom na temu „U susret XX festivalu“. Predstavnici lokalne samouprave, kulturni radnici i brojni građani osvrnuli su se na ono što se poslednje dve decenije dešavalo u okviru „Carevčevih dana“ a čuli su se i zanimljivi predlozi za mogućnost unapređenja i inoviranja manifestacije. Povratak „Carevčeve lire, koja ostaje kao pisani trag festivala, a o kojoj je govorio urednik Žarko Živanović, naišao je na opšte oduševljenje. Drugi deo okruglog stola bio je posvećen modnoj reviji i promociji knjiga Jasne Bjeladinović. Prikaz narodnih nošnji iz različitih krajeva Srbije koje su nosili članovi KUD-a „Stanko Paunović“- NIS rafinerija nafte Pančevo iz Pančeva, zaokupio je pažnju prisutnih, a okrugli sto je ocenjen kao iskorak u bolje i kvalitetnije.

Vrhunac Festivala, takmičenje violinista, otvorio je besedom renomirani pesnik Ljubivoje Ršumović, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Pored majstora na Carevčevom instrumentu, koje je pratio Narodni orkestar RTS-a, svoj talenat prikazali su, u revijalnom delu, Tihomir Paunović, instrumentalista na fruli, poznati pevač Čeda Marković, Svetislav Ristić, pobednik na predhodnom festivalu i Marta Poradovska, mlada violinistkinja iz Poljske.

Žiri u sastavu Zoran Bahucki, predsednik žirija, Zoran Marić, direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca, i mr Mirjana Drobac, umetnički direktor festivala imao je težak zadatak. Specijalne nagrade otišle su u ruke Vojislavu Iliću (najmlađi učesnik), Dušku Nikoliću (nagrada publike), Ana Radosavljević (najbolje izvedena pesma), Vladimir Stošić (najbolje izvedeno kolo).

Kao i predhodnih godina, u vreme trajanja festivala, u Kostolcu, je trajao LANAM – Letnja akademija narodne muzike, gde su se mladi violinisti, pod dirigentskom palicom Zorana Bahuckog, učili pravilnom interpretiranju narodne muzike. Organizator „Carevčevih dana“ je Kulturni centar opštine a generalni pokrovitelj Opština Veliko Gradište. Realizaciju festivala pomogli su brojni prijatelji i sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari