Skup "Petooktobarska republika" 5. oktobra u CZKD-u 1

Skup „Petooktobarska republika“ povodom obeležavanje 19. godišnjice od demokratskih promena u Srbiji, održaće se u subotu, 5. oktobar, u prostorijama Centra za kulturnu dekontaminaciju sa početkom u 20.30 časova, saopštio je Novi optimizam.

Na skup Novog Optimizma pozvani su sve građani, mediji, organizacije civilnog društva, političke stranke i pokreti, ali i svi drugi društveni akteri, koji veruju da je 5. oktobar jedan od najznačajnijih datuma za društvo u Srbiji i dan kada se pokazalo da su ujedinjeni i odlučni građani jači od svakog autokratskog režima.

Glavni program skupa „Petooktobarska republika“ obuhvataju dva događaja, saopštili su organizatori.

Prvi, sa početkom u 20.30 organizovan je povodom promocije knjige profesora Nebojše Vladisavljevića sa Fakulteta političkih nauka „Uspod i pad demokratije posle Petog oktobra“.

O knjizi će, pored autora, govoriti profesori sa Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac, Ilija Vujačić i Đorđe Pavićević. Moderator je osnivač i glavni urednik izdavačke kuće „Arhipelag“ Gojko Božović. O 6. oktobru, zašto ga nismo dočekali, i šta je potrebno da bi se to uskoro dogodilo, Vladimir Milić iz PG „Mreža“ će razgovarati sa Brankom Prpom, Biljanom Stojković, Teofilom Pančićem, Goranom Markovićem i Miodragom Simovićem („Čekajući 6-i…19 godina kasnije”).

„Ovom prilikom želimo da postavimo možda i najvažnije pitanje – Kako građani vide 5. oktobar? Zato pozivamo sve ljude koji su bili akteri 5. oktobra, da sa nama podele sećanje na ovaj dan. Šta ste doživeli tog dana? Čega se najviše sećate? Koji trenutak vam je posebno ostao u pamćenju? Šta za vas znači ovaj datum 19 godina kasnije?“, navodi se u najavi skupa.

U ovoj akciji pod nazivom „Moja priča o 5. oktobru“ možete učestvovati tako što ćete organiaztorima poslati kratak video zapis sa svedočenjem o 5. oktobru, kao događaju u svom društvu i kao trenutku u svom životu.

Video možete poslati na e-mail adresu [email protected], a klipovi će biti emitovani na društvenim mrežama, kao i na samom događaju u subotu.

Skup zajednički organizuju CZKD, izdavačka kuća „Arhipelag“, PG „Mreža“ i i pokret „Novi Optimizam“.

Kako se dodaje u saopštenju, skup će biti iskorišćen kao povod za promociju platforme Nova solidarnost, odnosno za poziv pojedincima i organizacijama da se svojim angažmanom i idejama uključe u izradu Povelje Nove solidarnosti.

Neposredno pre početka zvaničnog programa, odnosno oko 20 i 15 časova biće emitovan i kratak film o dosadašnjim aktivnostima u okviru ove inicijative koju je pokrenuo Novi Optimizam sa svojim saradnicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari