pesma za evrovizijuFoto: RTS Printscreen

Nakon finala Pesme za Evroviziju podigla se velika prašina, jer je deo građana nezadovoljan ishodom glasanja i pobedničkom pesmom „Ramonda“ koju izvodi Teya Dora, najavio da će protestovati ispred zgrade RTS-a u subotu od 18 časova u znak podrške drugoplasiranoj Anđeli Ignjatović Breskvici i njenom „Gnezdu orlovom“.

Kako je najavljeno na društvenim mrežama, glavni razlog za ovaj protest je to što „nije ispoštovana volja naroda“, pa fanovi Breskvice već danima pozivaju da se ispred RTS-a „odbrani volja naroda“.

Breskvica je dobila najviše glasova publike, njih 47.000, dok je Teya Dora bila bolje ocenjena od strane žirija i to joj je bilo dovoljno da ona bude ta koja će nas predstavljati na Evroviziji u Malmeu.

Kada su fanovi Pesme za Evroviziju i „Ramonde“ čuli da neka grupa ljudi pokušava da ospori rezulate njihovog omiljenog takmičenja, najavili su kontra miting.

Tabloidi su posebno učestvovali u „potpaljivanju vatre“ oko ovog protesta, pa su tako neki od njih pisali da Teya Dorini fanovi nameravaju da blokiraju Beograd i glavne saobraćajnice, kao što su Slavija i most Gazela.

Pisali su čak i da će se kao podrška Breskvici priključiti i monaštvo.

 

Redakcija Danasa pitala je MUP da li je prijavljen protest ispred RTS-a za subotu od 18 časova, ali su nam rekli da još uvek nemaju nikakve informacije o tome.

Potpredsednik Novog policijskog sindikata Milan Dumanović, kaže za Danas da se protest uvek prijavljuje nadležnoj policijskoj stanici, što je u ovom slučaju Policijska uprava Stari Grad.

„Stanica onda ima rok od 48 sati da odobri ili ne odbori taj protest. Ako ne bude odobrenja, policija može da ga zabrani i da primeni sredstva prinude protiv učesnika“, kaže Dumanović.

Navodi i da protest mora da prijavi organizator koji se smatra odgovorinim licem koje je dužno da se postara za mere bezbednosti.

To je sve regulisano Zakonom o javnom okupljanju gde se navodi da organizator mora da angažuje redarsku službu i obezbedi održavanje mirnog okupljanja na način da se onemogući izbijanje nasilja i nedolično ponašanje učesnika tokom trajanja okupljanja, kao i prilikom dolaska i odlaska učesnika skupa.

U ovom trenutku se ne zna ni ko je organizator protesta za podršku Breskvici, niti da li je taj protest prijavljen MUP-u. Isto se može reći i za „kontramitnig“ fanova takmičenja Pesma za Evroviziju, odnosno Teya Dore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari