"Breskvica bi mogla da predstavlja i Albaniju": Kako je izbor pesme za Evroviziju postalo pitanje od nacionalnog značaja? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Takmičenje „Pesma za Evroviziju“ završilo se u subotu izborom pesme „Ramonda“ mlade autorke Teya Dore, a burne reakcije i negodovanja što pesma „Gnezdo orlovo“ Anđele Ignjatović Breskvice neće putovati u Malme i dalje se nisu stišale. Pojedini su otišli toliko daleko da su najavili protest ispred RTS-a 9. marta zbog „nezapamćene izborne krađe“.

„Šta je ovo i šta ovo peva? I zašto je opet stručni ‘F’ žiri izabrao kontra naroda? Mi smo rekli Breskvica. Nije otišla pesma koja slavi srpsko Kosovo nego je otišla Teya Dora koja peva ‘nja, nja, nja’. Šta je ovo izabrano? Izgubila kosovska muzika, srpska muzika, srce mi zatreperi kad ovo čujem. ‘Lila ramondo, gde si nestalo’, a ovo izgubilo. Anđela, računaj da imaš na Informeru šta hoćeš, kad god hoćeš. Dođi, pevaj, šou da ti tamo, šta god hoćeš. Ti si naša pobednica i kraljica i Srbija te voli i Srbija je uz tebe. Ukrali su ti pobedu“, rekao je Dragan J. Vučićević tokom jutarnjeg kolegijuma na njegovoj televiziji izuzetno karikirajući i na momente vređajući predstavnicu Srbije u Malmeu.

Činjenica da Dragan J. Vučićević nije upućen u tekst pobedničke pesme, simboliku i poruku koju šalje, kao i jasnu razliku u pevačkim sposobnostima prvoplasirane i drugoplasirane takmičarke, verovatno, mnoge nije ni začudila.

Ipak, histerija koja se pojavila u javnosti, kao i ponovna polarizacija društva, koje iako nisu ništa nesvakidašnje za Srbiju, izazvala je čuđenje dela građana budući da su se pojavile i inicijative za protest, pa i poništavanje izbora za predstavnika.

Sociolog Jovo Bakić za Danas kaže da je ovo društvo „odavno iskočilo iz koloseka“.

„To se desilo i pre pobede naprednjaka 2012. godine, jer da nije društvo iskočilo iz koloseka, oni ne bi mogli ni da pobede. Dokaz da je iskočilo je i činjenica da vladaju 12 godina. Prema tome, em je ranije bilo sve nenormalno, em su oni učinili da sve bude još nenormalnije“, ističe Bakić.

Kako objašnjava, preko televizija koje kontrolišu, kao i preko tabloida, vladajuća stranka zapravo diktira ono što će biti na dnevnom redu.

„Oni diktiraju ono što će biti značajno. Dobar deo ostatka javnosti je, jednostavno, potpuno sluđen i hvata te signale koje dobija iz sredstava masovnog opštenja i sledi ih“, kaže Bakić.

Ističe da se odjednom postavlja kao neverovatno važno pitanje to ko ide da bude predstavnik na Evrosongu.

„Za iole obaveštene, pametne ljude, to je jedno takmičenje koje nema skoro nikakav značaj osim za one koji tamo učestvuju pa možda naprave neki dobar rezultat i onda imaju komercijalni interes. Postaće, možda, nešto popularnije njihove pesme, zaradiće više… To je ceo smisao“, objašnjava Bakić.

On navodi i da je to je jedno besmisleno takmičenje, kao i ovo naše koje je predriga, te da su to „dve besmislice“ koje deo ljudi prati.

„To je u razvijenim zemljama na margini interesovanja bilo koje intelektualne publike. Prate ga marginalne grupe, eventualno ranjive grupe, jer je čitava ta manifestacija, ako ranije i nije bila, sada dobila takvo značenje da se promovišu prava seksualnih manjina. U tom smislu, ko voli neka izvoli“, kaže Bakić.

Problem je, uočava sagovornik, što se ovde sve to diže na pitanje nacionalnog značaja, što je po sebi „jadno i jako loše govori o nama“.

„To govori o jednoj dubokoj isčašenosti. Mi živimo u paralelnoj stvarnosti, ne učestvujemo sasvim u stvarnosti ovog kontinenta. Inače, ni ta stvarnost uopšte nije ružičasta, takođe je vrlo rđava. Ipak, tu bar postoji nešto o čemu se može razmišljati. Ovde ne postoji ništa o čemu se može razmišljati jer su uslovi za razmišljanje potpuno obesmišljeni“, navodi on.

Komentarišući izjave Dragana J. Vučićevića i najavu da će RTS-u predati zahtev da se poništi izbor za predstavnika, Bakić ističe da je normalno da se „jedan besprizornik bavi takvim stvarima“.

„Šta od njega čovek može da očekuje? Tragedija je što takav besprizornik uređuje jedan list i igra neku ulogu u javnom životu Srbije često gostujući po televizijama sa nacionalnom pokrivenošću. To već svedoči o jednom katastrofalnom stanju u kom se društvo nalazi“, ocenio je Bakić.

Kako pojašnjava, postoji i jasna funkcija sveopšte histerije koja se poslednjih dana najviše može videti na društvenim mrežama.

„Funkcija tog zaluđivanja, naravno, nalazi se u skretanju pažnje sa realno postojećih društvenih problema, a naročito s katastrofalnih posledica vladavine duboko kriminalizovanog režima“, zaključuje Bakić.

Baljak: Breskvica bi mogla predstavljati i Albaniju

Reditelj Janko Baljak za Danas ističe da nije čuo za pomenutu inicijativu urednika Informera, ali da jeste „prilično bolesna“.

„Breskvica bi sve sa istim tekstom i sve sa orlovima i gnezdima mogla predstavljati i Albaniju. U tome leži sva šizofrenija naših malih razlika“, kratko je prokomentarisao Baljak.

On je naveo i za koga smatra da bi trebalo da predstavlja Srbiju na pomenutom takmičenju.

„Da imam bilo kakve veze sa Evrovizijom, doživotno bih slao Konstraktu. Neprestano. Neprestano“, istakao je Baljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari