Teya Dorafoto: Antonio Ahel/ATAImages

Teodora Pavlovska, ili Teya Dora je ime koje će upamtiti cela Srbija nakon pobede na takmičenju „Pesma za Evroviziju“ 2024.

Ona je mlada i talentovana pevačica, tekstopisac i kompozitorka, ali svakako ne i neiskusna i na početku karijere. Njeni hitovi imaju za srpske pojmove neviđene cifre na striming platformama, a za njenu pesmu „Džanum“ se čulo daleko od granica naše zemlje ali i ovog dela Evropa.

Teodora je rođena u Boru 1992, u Beogradu je pohađala muzičku školu, da bi na kraju postala i stipendista muzičkog koledža Berkli gde je studirala pevanje. Živela je jedno vreme i u Njujorku gde je pisala pesme i pokušala tamo da izgradi karijeru.

Godine 2018. Teya Dora se vraća u Srbiju, i kreće da radi za druge popularne pevačice (Nikolija, Nataša Bekvalac, Zoi) da bi 2019. počela u okviru lejbla Basiviti da stvara i peva pod svojim umetničkim imenom. Do 2023. je išla stepenik po stepenik, a onda se desila pesma Džanum koji u odnos na njenu dotadašnju karijeru bio skok sa motkom. Pesma je prvo bila špica serije „Južni vetar“ da bi onda i zaposela društvene mreže, naročito TikTok.

Pesma je postala viralna naručito u periodu nakon maja 2023. i pucnjave u školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, i bila je muzička podloga za sve one koji su želeli da odaju počast preminuloj deci iz Ribnikara. Nakon toga pesma je preletela ovaj prostor i među drugim narodima postala saundtrek žaljenja i neopisive tuge. Pesma ima pogotovo svoj zasebni život u predelima u južnoj Aziji, Bangladešu i Indiji.

Zbog svega toga Teya Dora je postala jedna od tri izvođača sa naših prostora koji su prešli cifru od 1.000.000 preslušavanja na Spotifaju. Drugo dvoje su sad već njene evrovizijske kolege Konstrakta i Luke Black.

Sa ovakvim zalogom i već izgrađenom inostranom karijerom, Teya Dora se prijavila ove godine za Pesmu za Evroviziju sa pesmom Ramonda. Kako je rekla inspiraciju za tekst pesme je pronašla u endemskoj biljci centralnog Balkana pod nazivom Srpska Ramonda koju je 1874. otkrio i opisao Josif Pančić.

Teya Dora – Ramonda, pobednica „Pesme za Evroviziju“ 2024.

Opšte oduševljenje među fanovima izazvalo je korišćenje motiva cveta “Ramonda” koje u srpskoj istoriji ima posebnu simboliku. Ipak, ovaj cvet je za Teya Doru posebno upečatljiv kao metafora borbe i istrajnosti:

„Ja bih volеla da sam kao Ramonda, koja se poput fеniksa uzdižе iz najgorih mogućih uslova. Jеdna kap vodе joj jе dovoljna i samo mali tračak nadе da krеnе putеm koji jе vodi do njеnе prvobitnе lеpotе i snagе. Žеlim da ljudi sami protumačе tеkst, baš kao što su to dosad radili sa mojim prošlim pеsmama, tj. da kroz mеtaforu koju sam im dala svako možе da vidi svoj nеki put. Put hrabrih koji sе borе do poslеdnjеg trеnutka, čak i kada dеlujе da nеma nadе oni nеćе odustati“ – rekla je o pesmi.

Pesma Ramonda do pobede je došla osvojivši 12 poena stručnog žirija i 10 poena publike. Sa tom pesmom, ona će nas predstavlajti ove godine u Malmeu na takmičenju Evrovizija 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari