Skup „Srbija protiv nasilja” u Kragujevcu na dve lokacije 1Foto: Z. S. M.

Kao i u mnogim gradovima Srbije, večeras će se i u Kragujevcu održati skup „Srbija protiv nasilja” i to na dve lokacije: u Pešačkoj zoni „kod Krsta” u centru grada i na Đačkom trgu kod Prve kragujevčake gimnazije. Početak oba skupa je u 18 sati.

U Kragujevcu skupove „Srbija protiv nasilja” ne organizuju političke stranke već su se građani sami organizovali. Okupljanja su zamišljena tako što će učesnici krenuti kroz grad jedni ka drugim i susresti se na pola puta a zatim nastaviti šetnju kroz centar grada.

– Ideja i poruka i jeste ta da se „susretnemo” i budemo zajedno, ujedinjeni u ovom teškom trenutku i istrajemo na našim zahtevima. Ne smemo da odsutajemo i moramo da pokažemo da smo u ovakvom momentu velike tragedije jači od svih razlika i podela kaže za Danas Aleksandra Kostić, inicijatorka okupljanja građana „kod Krsta”.

– Poziv na okupljanje je moja spontana reakcija, kao građanke, roditelja i indirektne žrtve ovih zločina koji je celu Srbiju zavio u crno. Aktuelna vlast kao najodgovornija za kreiranje atmosfere mržnje, straha i beznađa, a što je i dovelo do ovako sumanutih postupaka od strane labilnih pojedinaca, nije pokazala zrno empatije niti sposobnosti da se nosi sa situacijom, već nastavlja da seje mržnju i vodi nas dublje u ambis u kome se zbog njih nalazimo. Zato smatram da više nema mesta pasivnosti, ćutanju i pisanju na mrežama, već je neophodno da svi ustanemo i kažemo dosta je bilo, ne može više ovako, kaže za Danas Nevenka Jontulović, organizatorka skupa na Đačkom trgu.

 I ona poziva sve Kragujevčanke i Kragujevčane da se večeras okupe i pozovu i prozovu na odgovornost sve one koji su nas ovde doveli i osmisle dalje korake u borbi za društvo dostojno čoveka.

 – Ovo u Srbiji nikada više ne sme da se dogodi. Od nas zavisi da li će tako i biti, kaže ona.

Takođe, jedan broj Kragujevčana otputovao je za Beograd, gde će učestvovati na centralnom okupljanju akcije „Srbija protiv nasilja” ispred zgrade Skupštine Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari