Skupština slobodne Srbije povodom požara na deponiji: Beograđani da se probude 1Ilustracija Foto: Printscreen

Situacija sa zagađenjem vazduha u Beogradu i Pančevu je alarmantna a, deponija u Vinči ponovo nekontrolisano gori, upozorila je Skupština slobodne Srbije.

Kako navode, vazdušna strujanja su dim sa ove deponije sinoć nosila prema Pančevu, a od jutros je dim zahvatio i delove Beograda. Trenutna meteorološka situacija, gotovo bez vetra, izuzetno je nepovoljna tako da se sve zagađenje gomila i stoji u zoni disajnih organa, 1-2 metra iznad tla, ozbiljno ugrožavajući zdravlje stanovništva.

U pojedinim delovima grada, zabeležena je koncentracija PM2.5 čestica od oko 160 mikrograma po metru kubnom vazduha, a dozvoljena vrednost iznosi 20.

PM2.5 čestice su u ovom slučaju sačinjene od toksičnih komponenti, te je situacija višestruko gora. Na deponiji se nalazi ogromna količina predmeta od plastike, gume, izolacionih materijala, ambalaža za poljoprivrednu i kućnu hemiju i sl., te njihovim sagorevanjem dolazi do oslobađanja izuzetno toksičnih, kancerogenih, mutagenih i teratogenih supstanci, upozorava SSS. Ističu da pored toga što preko disajnih organa ulaze u krvotok, mnoge od ovih materija i preko kože prodiru u organizam ljudi.

Napominjemo da bi ovako enormno zagađenje u bilo kojoj zemlji EU bilo shvaćeno kao alarm koji zahteva vanredne mere. Već decenijama je poznato da su čak i razlike u aerozagađenju u okviru dozvoljenih granica direktno povezane sa rizikom umiranja od plućnih, srčanih i drugih bolesti. Ovde je zagađenje skoro desetostruko iznad maksimalne granice, sa jasnim dramatičnim posledicama po zdravlje populacije.

Skupština slobodne Srbije zahteva da se pokrenu postupci protiv odgovornih za bezbednost deponije u Vinči i da svi nadležni gradski organi i službe konačno počnu da rade svoj posao u službi građana. Svi podaci kojima raspolaže bilo koji organ ili organizacija javne vlasti u Beogradu, dužni su da, po Arhuskoj konvenciji, koju je Srbija ratifikovala 2009. godine, bez odlaganja i na razumljiv način obaveste građanke i građane Srbije, o opasnostima koje prete usled sagorevanja opasnih materija i da im preporuče mere zaštite od posledica zagađenja.

Oni su pozivali građane Beograda i Pančeva da se, umesto zatvaranja prozora, uključivanja klima-uređaja i filtera za prečišćavanje vazduha probude, reaguju i zahtevaju ispunjavanje svojih prava na blagovremeno obaveštavanje o stanju životne sredine. kako navode, poslednji u nizu incidenata mora okupiti sve odgovorne pojedince i organizacije na novi ustanak nepristajanja na opšte zagađenje svih aspekata života, koji su zakazali za 25. septembar.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Skupština slobodne Srbije povodom požara na deponiji: Beograđani da se probude”

  1. Ne bude se beogradjani. Setimo se svega nekoliko hiljada za „patkicu“ ( savamala) pa nekoliko stotina za 1od 5M….Imami vlast koju (većina) zaslužujemo.

  2. Upravo je u toku izgradnja nove moderne deponije, energane i drugih postrojenja. Sve ovo u textu je bla bla bla osim da treba obaveštavati ljude. Kad temperatura naraste na 40 i glasovi u deponiji počnu hladan plamen to niko ne može sprečiti. Radeći godinu dana na rekonstrukciju Niko od velikih Zelenih opoziciona nije kročio nogom. Da se zna.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.