Skupština slobodne Srbije povodom požara na deponiji: Beograđani da se probude 1Ilustracija Foto: Printscreen

Situacija sa zagađenjem vazduha u Beogradu i Pančevu je alarmantna a, deponija u Vinči ponovo nekontrolisano gori, upozorila je Skupština slobodne Srbije.

Kako navode, vazdušna strujanja su dim sa ove deponije sinoć nosila prema Pančevu, a od jutros je dim zahvatio i delove Beograda. Trenutna meteorološka situacija, gotovo bez vetra, izuzetno je nepovoljna tako da se sve zagađenje gomila i stoji u zoni disajnih organa, 1-2 metra iznad tla, ozbiljno ugrožavajući zdravlje stanovništva.

U pojedinim delovima grada, zabeležena je koncentracija PM2.5 čestica od oko 160 mikrograma po metru kubnom vazduha, a dozvoljena vrednost iznosi 20.

PM2.5 čestice su u ovom slučaju sačinjene od toksičnih komponenti, te je situacija višestruko gora. Na deponiji se nalazi ogromna količina predmeta od plastike, gume, izolacionih materijala, ambalaža za poljoprivrednu i kućnu hemiju i sl., te njihovim sagorevanjem dolazi do oslobađanja izuzetno toksičnih, kancerogenih, mutagenih i teratogenih supstanci, upozorava SSS. Ističu da pored toga što preko disajnih organa ulaze u krvotok, mnoge od ovih materija i preko kože prodiru u organizam ljudi.

Napominjemo da bi ovako enormno zagađenje u bilo kojoj zemlji EU bilo shvaćeno kao alarm koji zahteva vanredne mere. Već decenijama je poznato da su čak i razlike u aerozagađenju u okviru dozvoljenih granica direktno povezane sa rizikom umiranja od plućnih, srčanih i drugih bolesti. Ovde je zagađenje skoro desetostruko iznad maksimalne granice, sa jasnim dramatičnim posledicama po zdravlje populacije.

Skupština slobodne Srbije zahteva da se pokrenu postupci protiv odgovornih za bezbednost deponije u Vinči i da svi nadležni gradski organi i službe konačno počnu da rade svoj posao u službi građana. Svi podaci kojima raspolaže bilo koji organ ili organizacija javne vlasti u Beogradu, dužni su da, po Arhuskoj konvenciji, koju je Srbija ratifikovala 2009. godine, bez odlaganja i na razumljiv način obaveste građanke i građane Srbije, o opasnostima koje prete usled sagorevanja opasnih materija i da im preporuče mere zaštite od posledica zagađenja.

Oni su pozivali građane Beograda i Pančeva da se, umesto zatvaranja prozora, uključivanja klima-uređaja i filtera za prečišćavanje vazduha probude, reaguju i zahtevaju ispunjavanje svojih prava na blagovremeno obaveštavanje o stanju životne sredine. kako navode, poslednji u nizu incidenata mora okupiti sve odgovorne pojedince i organizacije na novi ustanak nepristajanja na opšte zagađenje svih aspekata života, koji su zakazali za 25. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari