Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine opštine Nova Varoš zakazana je za 25. jun, mada ni mesec dana nakon lokalnih izbora još uvek nema odgovora na pitanje ko će u gradu na padinama Zlatara činiti novu skupštinsku većinu. Jedino što je izvesno je da će formiranje nove lokalne vlasti zavisiti od socijalista, ali da će u nju ući demokrate ili naprednjaci još uvek se samo nagađa.

U ovdašnjim političkim kuloarima šuška se da su u razgovorima ovih dana najaktivniji socijalisti, čiji predstavnici, kako saznajemo, pokušavaju da se dogovore sa demokratama o pravcima delovanja buduće vladajuće koalicije, ali od namere da formiraju parlamentarnu većinu ne odustaju ni u lokalnom ogranku Srpske napredne stranke. Naprednjaci su, naime, prošle sedmice uputili dopise svim političkim strankama koje su se izborile za mesto u lokalnom parlamentu u kome preciziraju programska načela sa kojima ova partija ulazi u eventualne pregovore o budućoj vlasti u Novoj Varoši.

– Uvažavajući volju građana opštine Nova Varoš i shvatajući težinu situacije u kojoj se naš grad nalazi, doneli smo odluku da prihvatimo poverenje građana ukazano na izborima i preuzmemo odgovornost za budućnost naše opštine. Zato pozivamo sve političke stranke i grupe građana koje su ušle u gradski parlament da se ranija praksa borbe za fotelje i podele plena zameni istinskom namerom da se nađe rešenje, postigne dogovor i formira tim za za što kvalitetniji rad. Za to je neophodno da što pre pristupimo dogovorima oko programskih načela i ciljeva radi pokretanja Nove Varoši odnosno formiranja odgovorne vlasti, navodi se u dopisu SNS upućenom relevantnim političkim partijama, ali i javnosti.

Naprednjaci kao glavna programska načela sa kojima bi ušli u pregovore oko nove lokalne vlasti ubrajaju : stvaranje efikasne lokalne uprave i opštinske administracije, stavljanje mesnih zajedica u službu infrastrukturnog razvoja, platformu oko kooperantske odnosno zagarantovane poljoprivredne proizvodnje, reindustrijalizacije, turizma kao razvojne šanse zlatarskog kraja, kao i rešavanje nagomilanih problema u oblastima školstva, zdravstva, kulture i sporta.

U saopštenju, koje potpisuje predsednik OO SNS i kandidat ove partije za gradonačenika Dimitrije Paunović kaže se i da ova stranka smatra da bi, pošto je osvojila najviše glasova na izborima, trebalo da bude okosnica buduće vlasti.

– Spremni smo da preuzmemo odgovornost i obavezu da rešavamo probleme, konstruktivni smo i otvoreni za sve dobronamerne i korisne ideje koje bi unapredile i ubrzale razvoj opštine, ističe Paunović i podseća da ga, iako je „svim političkim liderima u dopisu ostavio i broj mobilnog telefona, još uvek nije niko kontaktirao“.

Kako god da se završi ova inicijativa naprednjaka, izvesno je da će na konstutivnoj sednici 25. juna novoizabrani odbornici tajnim glasanjem izabrati iz svojih redova novog predsednika opštine i njegovog zamenika, a trebalo bi da tada budu imenovani i novi članovi Opštinskog veća. Za konstitutivnu sednicu koja će početi u deset sati, aktuelni predsednik Branislav Dilparić (SPS) predložio je devet tačaka dnevnog reda. Prva sednica u novom sazivu započeće razmatranjem izveštaja Opštinske izborne komisije o rezultatima izbora i imenovanjem verifikacionog odbora. Zatim bi, ukoliko sve bude teklo po planu, trebalo da usledi odluka o potvrđivanju mandata ukupno 27 odbornika, a pre glasanja o kandidatima za čelne funkcije u lokalnoj samoupravi, biće imenovan i novi sastav mandatsko-imunitetske komisije. Inače, u proteklom skupštinskom mandatu skupštinsku većinu imala je koalicija DS-SPS-G17-GG-SDP, sa ukupno 16 odbornika, dok su SRS, DSS i NS bili u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari