Slabo plaćen, nedostojanstven, prekarni rad – razlog za odlazak mladih

"Da li neko sanja da završi kvalitetan fakultet i da mu plata bude 70.000 dinara? Ne sanja."

Ostavite komentar


  1. Još da je i 70.000… više od 10 godina sam radila za max 500€, a i za minimalac par godina nakon krize.

  2. Najsposobnija omladina iz Srbije ne odlazi „trbuhom za kruhom“ već obrazom za poštovanjem. Što je najinteresantnije, posle rada u transportu i u Evropskoj i Evroazijskoj uniji, dolazim u dodir sa elitom privatnog sektora Srbije koja se ponaša tako neposlovno da bi i u Evropskoj i Evroazijskoj uniji bankrotirali i ustupili mesto ozbiljnima. Takve firme u Srbiji imaju monopol na poslovanje, i zapošljavanje. U Srbiji sam živeo do 32 godine, i više od fizikalca bio nisam.

  3. Ostaće samo političke lezilebonje i oni koji nisu u stanju da odu (iz raznih razloga)…

  4. Pre svega, ovi ljudi koji su otišli imaju jednu homogenizovanu sliku o tome kako je nama koji smo ostali. Nije svima jednako loše, niti su navedene opcije za uhljebljenje jednako dostupne. To u članku vam je možda priča o Beogradu. U Vojvodini su problemi mladih, a i starijih, malo drugačiji i to nije zato što ovde nisu svi Srbi već stoga što pravog posla stvarno ima malo, a doseljavanje je poprimilo zastrašujuće razmere. S druge strane vladaju pritisci nekih nevidljivih sila iz podzemlja koje gvozdenom rukom stežu resurse svake vrste, pa za individualnu inicijativu u poslovanju ili nekoj varijanti inovativnog projekta u bilo kojoj oblasti nema nimalo mesta. E zato smatram da treba ići odavde, jer to se popraviti ne može.

  5. O 70 000 mogu samo da sanjam…radim za jedva vise od minimalca, i zivim kako je zivela moja majka ’93e- ne idem kod frizera, ne idem u salone lepote, ne idem na more sa porodicom, deca i mi nosimo second hand garderobu. Zavrsila sam osnovne i master studije. Predavala sam engleski preko interneta za 300 $, zbog cega sam sad kriminalac broj 1 u drzavi jer za legalno poslovanje nisam imala novca. Svi moji prijatelji su davno otisli, ponekad mi pisu. Niko nije ostao bar na kafu da dodje, ostale dve drugrice u drugom gradu i to je to, ostali rasuti po svetu. Znate li koliko je to ljudi? Ako treba dusu cu da prodam da dozivim da svoju decu vidim na aerodromu!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.