Internacionalna vinska svečanost „Zlatni dani vina“ održaće se 19. avgusta 2012. godine u kompleksu Carske palate u Sremskoj Mitrovici. Ove godine preko dvadeset vinarija potvrdilo je učešće na „Zlatnom danu vina“.

Uz prigodan muzički program, posetioci će imati na raspolaganju preko 100 vrsta vina koja će moći da degustiraju. Na prošlogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je preko 20 domaćih i stranih vinarija koje su prezentovale svoja vina u antičkom ambijentu Sirmiuma, a svečanost je posetilo je više hiljada ljudi.

Na Preobraženje, 19. avgusta, vinogradari ulaze u vinograd i počinju radove, a nije slučajno da se baš na taj dan rodio Marko Aurelije Prob, jedan od velikih rimskih imperatora koji je vladao Sirmiumom. Bez obzira na blistavu vojnu karijeru, njegova zadužbina svetu je uvođenje jedne nove poljoprivredne kulture u kontinentalni deo Evrope – vinove loze.

Probovi vojnici su za vreme mira sadili do danas sačuvane vinograde. Po naredbi imperatora prvi čokoti vinove loze zasađeni su na brdu Alma mons (Blagorodno brdo), u blizini Sirmiuma, kod sela Šuljam, a odatle se vino širilo dalje u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari