Slike Zrenjanina s polovine 20. veka iz arhive foto-reportera 1Foto: J.Nj.Drndak

Nije sve bilo ni lako ni blistavo, znaju Zrenjaninci svoju ne tako davnu prošlost i kako su izgledale poratne godine u drugoj polovini 20. veka, kada im se grad ubrzano industrijski razvijao.

A baš taj period, čije su fragmente zabeležili fotografi gradskog lista Zrenjanin, naćiće se na izložbi koja se ubrzano postavlja u Narodnom muzeju. Povod je proslava 70. godina lista Zrenjanin.

I dok se među štampanim panoima pažljivo biraju fotografije po svakoj temi, autor postavke Jovan Njegović Drndak, i sam fotograf a pritom urednik fotografije u listu Zrenjanin, strpljivo sa nadležnom kustoskinjom Ivanom Arađan planira celu postavku.

„Nije bilo lako od nekoliko hiljada negativa dvojice autora, Ljubomira Milosavljevića i Branislava Milina, izdvojiti 60 slika, ali svakako sam gledao da izdvojim događaje koji pokazuju puls grada od 60-tih do 90tih godina. Fotografije same traže svoj prostor, pa ih nismo prema autorima već prema temama raspoređivali, od poljoprivrede, privrede do politike i javnih događaja“, kaže Jovan Njegovi dRndak.

Kako kaže, svako ima svoje proordične fotografije i zna šta mu to lino znali ali izložba o jednom gradu uvek nadilazi značaj „porodičnog albuma“.

„Ovde je album jednog grada, njegovo kulturno nasleđe ali i nasleđe naše zemlje. Fotografije su dragoceno svedočanstvo o onome što se u Zrenjaninu dešavalo. One nam svedoče i o njihovim autorima, dvojici odličnih fotografa koji nisu više sa nama“, priča Drndak.

Povod za organizovanje ove izložbe je 70. godina lista Zrenjanin, podseća kustoskinja Ivana Arađan.

„Autori ovih fotografija su nekadašnji foto-reporteri i urednici u listu Zrenanin, tako da su fotografije najvećim delom iz arhive lista a manjim delom iz privatne zbirke Branislava Milina. Što se tiče teme, sve je vezano za naš grad a obuhvaćen je period od 40 godina. Publika će moći da vidi teme iz nekadašnjih fabrika, koje su radile punom parom, kadrovi izgradnje grada, građevine kojih više nema. Izložba je interesantna i svakog Zrenjaninca će zanimati“, kaže nadležna kustoskinja izložbe Ivana Arađan, viši kustos-istoričar umetnosti.

Izložba se otvara u četvrtak, 7. jula u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin i trajaće do 28. jula.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari