Slobodan Tešić za KRIK: I dalje sam u poslu prodaje oružja, ali sam se uskladio sa sankcijama 1Foto: krik.rs

„Nije nužno da budem vlasnik firmi. Posle 40 godina, napravivši kontakte širom sveta, ja danas mogu da drugima otvaram vrata i pravim poslove. Ja od jedne male ili srednje firme mogu jednim pozivom da napravim da bude velika, ako joj otvorim tržiste koje će joj to omogućiti”, ovako je jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu Slobodan Tešić, odgovarajući na pitanja KRIK-a, sumirao svoju dominaciju u ovom poslu.

Tešić još uvek pravi milione evra od trgovine oružjem iako se godinama on i njegove kompanije nalaze pod američkim i britanskim sankcijama.

Ovaj šezdesetpetogodišnji trgovac oružjem trudi se da radi u senci. Retko se oglašava, a u javnosti kruži tek po koja njegova fotografija.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dao za KRIK i OCCRP povodom otkrića da preko člana SNS-a Milorada Pušiće kontroliše firmu koja trguje oružjem, Tešić negira otkriće novinara, ali potvrđuje da je i dalje u ovom biznisu. Ističe da je poslovanje uskladio sa ograničenjima koja važe za njega zbog međunarodnih sankcija pod koje je stavljen.

Poznati biznismen tvrdi da je pod sankcijama završio zbog lobiranja uticajnih osoba iz Bosne i Hercegovine, sa kojima nije bio u dobrim odnosima, a koje su protiv njega vodile i prljave medijske kampanje.

„Nije tajna da su mi te 2017. godine upravo određeni službenici BiH pretili kako će iskoristiti svoj uticaj da me stave pod sankcije SAD. Ja sam tad mislio da je to budalaština. No, kao što sam rekao, prevario sam se i potcenio cenu mog neulaganja u borbi protiv laži i napada na mene”, kaže i dodaje da je angažovao advokatske timove koji čine sve kako bi ga skinuli sa sankcija.

Tešić negira da je ikada bio donator Srpske napredne stranke, ali navodi da mu je kao privredniku važno da ima dobar odnos sa uticajnim ljudima i da „nema problem da otvoreno i srdačno podržava određene politike vladajućih političkih aktera.”

„Stranka su kolektivi ljudi, a meni je akcenat na ljudima, onima koji čine dobro. Što se tiče donatorstva – nisam donator stranke, ali sam donator različitih institucija – od bolnica do policije.”

Kaže i da ne misli da je Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), stavljen pod sankcije zbog njega – iako je američki Trezor naveo da je Vulin, između ostalog, „pomagao da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“.

„Tom logikom, ako je to navodni razlog, onda bi svi ministri na čelu svih ministarstava koja su uključena u davanje dozvola, trebalo da budu na sankcijama … Moj odnos sa gospodinom Vulinom je jako korektan. Ja ne biram ko je direktor BIA niti ko je ministar, ali mogu da se potrudim da imam korektne i dobre odnose. To je uostalom i normalno da vodeći privredici iz različitih sektora i država budu u korektnim odnosima“.

Tešić, ipak, nije pristao na intervju uživo zbog čega novinari nisu mogli da mu postave dodatna pitanja niti insistiraju na razjašnjenima. Odgovore, koje prenosimo uz neznatno skraćenje, Tešić nam je dostavio pisanim putem.

Ceo intervju na portalu KRIK

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari