Slovačke kraljice i princeze 1Foto: Pavel Surovi

Poslednjih godinu dana jedan fotograf je intenzivno posećivao slovačke sredine i zahvaljujući dobrim ženama na terenu, sakupio je bogatu zbirku starih autentičnih slovačkih narodnih nošnji.

Kako kaže, hteo je da ovim nošnjama da pravi smisao i da im udahne slovensku dušu.

U Kisaču je tako za vikend otvorena etno art izložba Corona (Kruna) autora i fotografa Pavela Surovog, direktora Kulturnog centra Kisač.

Sve fotografisanje nošnje su iz njegove lične kolekcije.

Ovaj projekat je nazvan Corona (Kruna) iz razloga što je stvaran u vreme pandemije izazvane korona virusom, a drugi razlog je činjenica da je Pavel Surovi etnografskim istraživanjem otkrio da su stare arhaične slovačke narodne nošnje snapadno podsećale na kraljevsku evropsku odeždu.

Svi motivi na originalnim materijalima i slovačkim nošnjama samo dokazuju i potvrđuju tu teoriju da su bile pod uticajem tadašnjih trendova austrougarske, francuske, nemačke, španske, engleske, i danske mode, kao i trendova iz susednih država i prenosile se, prelivale na slovačku nošnju.

Oglavlje – parta, venac, kapice – sve su to delovi nošnje plemstva.

Portreti evropskih kraljica slikane su sa čipkastom maramicom i ružama u ruci, upravo onako kao što su to učinile naše prabake kad su se udavale.

Dekorisan somot se često našao u kraljevskoj spavaćoj sobi.

Slovačke stare kuće, dekorisane cvetnim motivima, zvezdano nebo sa Davidovom zvezdom na plafonima, takođe su kopije soba sa kraljevskih dvoraca.

Slovaci, teško radeći da bi opstali na ovim prostorima, teška vremena i naporan rad su kompenzovali kićenjem u pravom smislu te reči, čak i ukrašavanjem enterijera u kući.

Arhaična, tradicionalna slovačka narodna nošnja u Srbiji jedinstvena je, sa mešavinom različitih kultura, koje su mu dale jedinstven izgled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari