Dvoje novopazarskih ginekologa – Ajša Hajrović i Muamer Škrijelj, naći će se pred Sudom časti Lekarske komore Srbije (LKS), koji treba da utvrdi da li su pogrešili u slučaju Novopazarke Lidije Hazirović.



Predsednik Suda časti Regionalne lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju doneo je rešenje o pokretanju postupka protiv ovo dvoje lekara. U rešenju koje je potpisao predsednik Suda časti Branko Jovanović navodi se da je „Lidija Hazirović podnela predlog za pokretanje disciplinskog postupka“ i „da je predlog blagovremeno podnet od lica koje ima pravni interes za vođenje postupka“.

Pre više od dva i po meseca Lidija i Almin Hazirović izašli su pred novinare i optužili ova dva lekara za gubitak nerođene bebe i izazivanje trajnog steriliteta u decembru prošle godine. Hazirovići su protiv doktorke Hajrović i doktora Škrijelja podneli krivičnu prijavu za nesavesno pružanje lekarske pomoći.

Ova priča uzburkala je duhove u gradu. Direktor novopazarske Opšte bolnice Mirsad Đerlek tada je rekao da je protiv dvoje lekara odmah pokrenuo disciplinski postupak, ali da čeka rezultate inspekcijskog nalaza i vanrednog stručnog nadzora. Prozvani lekari su odbacili optužbe uz tvrdnju da su „preduzeli sve neophodne dijagnostičke i terapijske mere i postupke“, a novinare zbog objavljivanja priče optužili za „medijski linč“, „organizovanu bezočnu torturu“ i „medijsku hajku“.

Tadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović odmah se oglasila da inspekcijske službe moraju da se izjasne za „dan-dva“. Od tada je prošlo više od dva i po meseca i rešenje Suda časti LKS jedini je dokaz da je nešto preduzeto u razjašnjavanju ovog slučaja.

Direktor Opšte bolnice Đerlek tvrdi da je zdravstvena inspekcija obavila vanredni stručni nadzor i da će rezultati biti dostavljeni „odmah posle prvomajskih praznika“ i da će nakon toga „ukoliko budu utvrđeni propusti u lečenju pacijentkinje Lidije Hazirović, preduzeti sve zakonom predviđene mere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari