Slučaj nabavke preskupog džipa u najsiromašnojoj opštini pred nadležnim institucijama  1Foto: Niška inicijativa

Ministarstvo za evropske integracije prosledilo je „nadležnim institucijama“ prijavu Niške inicijative protiv odgovornih u niškoj gradskoj opštini Niška Banja zbog mogućih nepravilnosti prilikom nabavke preskupog džipa preko IPA fonda, nakon što je utvrdilo da je prijava „osnovana“, saopštila je danas ova opoziciona odbornička grupa u Skupštini grada. 

– Vaša prijava je odmah nakon podnošenja prosleđena Nacionalnom telu, odnosno komisiji u Ministarstvu za evropske integracije zaduženoj za proveru prijava na nepravilnosti. Provereni su navodi iz vaše prijave i utvrđena je osnovanost, te je ona prosleđena dalje nadležnim institucijama u Republici Srbiji- navodi se u odgovoru Ministarstva, koji je Niška inicijativa objavila na svom veb sajtu.

Niška inicijativa je podsetila da je Niška Banja „jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji i najsiromašnija opština u Nišu“, a da je terensko vozilo plaćeno „dva i po puta više od kataloške cene takvog vozila“, dok je cena za opremu „naduvana“. Terensko vozilo „VW amarok 4×4“ u vrednosti od više od 100 000 evra (12.206.475 dinara), kao i dodatna oprema od oko 80 000 evra (9.193,740,47 dinara, isplaćenih u dva navrata) nabavljeni su u okviru prekograničnog projekta „Zajedničko upravljanje rizicima u regionu- Niška Banja i Kostenec“. Kataloška cena takvog džipa je „od 39.000 i 42 000 evra, bilo gde u Evropi“, a cena opreme “značajno niža od navede cifre”.

Slučaj nabavke preskupog džipa u najsiromašnojoj opštini pred nadležnim institucijama  2
Džip Niške Banje Foto: Niška inicijativa

U ovoj odborničkoj grupi kažu da i danas stoje na stanovištu da su džip i dodatnu opremu platili građani Niške Banje i Niša, pošto, kako su kazali, na deviznom računu ove opštine ni posle godinu dana od završetka dvogodišnjeg IPA projekta, koji je trajao od 23. novembra 2016. do 22. novembra 2018, „nisu uplaćena sredstva za tu kupovinu“. Pravila IPA finansiranja predviđaju da nosioci projekta- u ovom slučaju Niška Banja i bugarska opština Kostenec, iz sopstvenih budžeta finansiraju aktivnosti i opremu, a da im se kasnije, u zavisnosti od konkursa, vraća od 80 do 85 odsto uloženih sredstava. To znači da će građani Niša i Niške Banje i u najboljem slučaju, odnosno kada bi se iz IPA projekta platio skupoceni džip, izmiriti 15 do 20 odsto njegove cene, rekli su oni.

Predsednik opštine Niška Banja Dejan Jovanović (SNS) kazao je pre dva meseca za naš list da nijedan od navoda Niške inicijative nije tačan. On je precizirao da ova opština u okviru projekta uopšte “nije kupila džip već vozilo sa nadogradnjom za gašenje požara i kompletnom opremom za delovanje u vanrednim situacijama”, što određuje njegovu višu cenu.

– Nije tačno ni da je ovakvo vozilo plaćeno iz budžeta Niške Banje i Niša, odnosno da su ga platili građani, jer je donator sredstva za njegovu kupovinu prebacio još 15. i 24. januara ove godine. Projekat, takođe, nije stopiran i čeka se njegova finalna isplata. Svi ovi navodi, uostalom, mogu da se provere u programu prekogranične saradnje Bugarska- Srbija i pri Ministarstvo za evropske integracije – rekao je tada Jovanović.

A tužilaštvo ćuti

Šef odborničke grupe Niška inicijativa Srđan Nonić podneo je u oktobru Višem javnom tužilaštvu u Nišu i krivičnu prijavu protiv osoba odgovornih za realizaciju IPA projekta u opštini Niška Banja zbog sumnje u zloupotrebe prilikom nabavke džipa. Za sada nema odgovora tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.