Slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića: Tužilaštvo traži da se Simonović osudi na strožu kaznu 1Novinar Milan Jovanović Foto: Beta/ Miloš Miškov

Pred Apelacionim sudom u Beogradu završeno je obrazlaganje žalbi na drugu prvostepenu presudu za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Sve strane u postupku su ostale pri izjavljenim žalbama. Tužilaštvo je tražilo da se bivši predsednik opštine Grocka i član SNS-a Dragoljub Simonović osudi na strožu kaznu od osam godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu za njega ili da se suđenje otvori na drugom stepenu, prenosi N1.

Odbrana je u najvećoj meri osporavala kvalifikaciju krivičnog dela za koja se okrivljeni terete, a jedan od advokata optuženih Goran Pejić, branilac Igora Novakovića, istakao je da se u ovom slučaju više sudilo u medijima nego u sudnici, kao i da je oštećeni Milan Jovanović dobio veliku medijsku pažnju.

Dalje izlaganje u tom kontekstu advokata Pejića prekinuo je predsedavajući apelacionim većem Milimir Lukić. Sudija Lukić upozorio je da ne dozvoljava takve kvalifikacije i da je javnost kao važan korektivni faktor prisutna u sudnici sve vreme, a da mediji imaju i kontrolnu ulogu.

Viktor Gostiljac, branilac Dragoljuba Simonovića, kazao je u svom izlaganju da osporava pravnu kvalifikaciju krivičnog dela i da „niko ne može biti osuđen zato što svi smatraju da je kriv, već krivica mora biti dokazana na sudu“ i dodao da njegov branjenik Simonović nije uticao na volju neposrednog izvršioca, koji je zapalio automobil Milana Jovanovića, kao ni na vreme ni mesto izvršenja krivičnog dela – odnosno da ne postoji umišljaj.

Advokatica Aleksandra Zlatić iz advokatskog tima drugooptuženog policajca Vladimira Mihailovića, u svom izlaganju navela je da se u optužnici navodi da je plan bio da se zapali automobil, a ne da se povredi ili nanese šteta usmerena na život ili telo ili na imovinu većeg obima.

Advokat Nikola Mihajlović, koji zastupa optuženog Aleksandra Marinkovića, kazao je da nema mnogo toga da doda nakon izlaganja svojih kolega koji su sve već obrazložili i naveo da smatra da u presudi postoje bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Drugi osnovni sud u Beogradu je Simonovića osudio na pet godina zatvora zbog toga što je podstrekavao ostale optužene da zapale imovinu novinara Milana Jovanovića, a ostali optuženi osuđeni su na kazne od po četiri i po, četiri i tri i po godine zatvora.

Podsetimo, u presudi se navodi da je Simonović policajcu Vladimiru Mihailoviću naložio da novinaru zapali automobil parkiran u garaži, kako bi mu poslao opomenu zbog njegovog višegodišnjeg kritičkog pisanja o radu opštinske vlasti.

U svom prvom iskazu tužiocu, tokom istrage 2019. godine, policajac Mihailović priznao je da je na to pristao jer je strahovao da bi u suprotnom njegova žena zaposlena u opštini mogla da izgubi posao.

Takav iskaz Mihailović je u potpunosti promenio i kazao da to nije tačno.

Međutim, sud je došao do zaključka da su njihovi prvobitni iskazi istiniti i da su u skladu sa svim drugim dokazima.

Advokati odbrane su obrazlažući žalbe na presudu tražili od suda da se iz spisa predmeta izuzmu i ne cene iskazi koje su Mihailović i Novaković dali tokom istrage. Njihova odbrana tvrdi da su bili obmanuti i pod pritiskom.

Prema navodima iz optužnice ali i presude, policajac Mihailović angažovao je za taj posao Igora Novakovića, koji je Aleksandru Marinkoviću dao adresu na kojoj živi Milan Jovanović, a Marinkovića 12. decembra 2018. godine oko tri sata ujutru u blizinu kuće novinara dovezla Bojana Šijacki Cvetković. Marinković je došao do kuće, a potom iz ranca izvukao ciglu i flašu punjenu benzinom. Ciglom je razbio prozor na garaži, a potom ubacio upaljeni Molotovljev koktel.

Vatra se ubrzo proširila na kuću u kojoj je Jovanović spavao sa suprugom. Ona ga je spasila tako što ga je u poslednjem momentu izvukla napolje kroz plamen i dim.

S obzirom na to da je Bojana Šijacki Cvetković neposredno nakon paljenja kuće potpisala sporazum o priznanju krivice, ona je osuđena na šest meseci kućnog zatvora.

Nakon obrazlaganja svih žalbi, Apelaciono veće doneće presudu, koja će biti konačna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari