Slučaj "prodaje ćerke" stigao do tužilaštva: Otvorena istraga protiv dvojice muškaraca iz Brusa i Bojnika 1Foto: N1

U Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu potvrdili su za N1 da vode istragu protiv dvojice muškaraca iz Brusa i Bojnika zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima. Mediji su ranije preneli da je otac prodao svoju maloletnu ćerku zbog ugovorenog braka za 3.000 evra. U romskom naselju u Brusu potvrdili su nam da su za slučaj čuli i da praksa ugovorenih brakova i dalje postoji.

U romskom naselju u Brusu, nisu bili raspoloženi da pričaju o ovom slučaju. Ali, priznaju da imaju puno problema, da su nedvidljivi za institucije u Srbiji i da bi iz ovog kraja što pre otišli.

Desanka Jovanović iz ovog naselja kaže za N1 da ugovoreni brakovi sa maloletnicima ne spadaju u njihovu „tradiciju“, ali kaže da ima onih koji to primenjuju.

„Mi smo ti drugi Romi koji to ne praktikuju. Kod nas toga nema. E sada, čula sam za taj slučaj. Ne znam da li je istina da je on prodao ćerku ili je ona sama otišla. To niko ne zna“, kaže Jovanović.

Policija je početkom marta uhapsila dvojicu muškaraca, osumnjičenih da su učestvovali u slučaju trgovine ljudima. Kako su mediji ranije već preneli, sumnja se da je devojčicu iz Brusa, muškarac iz Bojnika za 3.000 evra „kupio“ za svog sina.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu rekli su za N1 da je u toku istražni postupak koji se vodi protiv D.J. iz Brusa i B.S. iz Bojnika zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima. Rešenjem Višeg suda u Kruševcu određen je pritvor osumnjičenima.

Istraga još nije okončana, kažu iz ovog tužilaštva. Po njenom završetku doneće se odluka o podizanju optužnice.

Tekst u celosti čitajte na portalu N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.