Službenica banke u Nišu pokrala račune klijenata za 240.000 evra, sud joj izrekao kaznu 1Foto: Viši sud Niš

Nišlijka D. Ć. (47) osuđena je na zatvorsku kaznu od tri i po godine zatvora jer je zloupotrebom položaja i prevarom oštetilila banku za skoro 240.000 evra u kojoj je bila zaposlena, potvrđeno je u Višem sudu u Nišu.

U Višem sudu je saopšteno da je bankarka zaključila sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom, koji je ovaj sud potvrdio.

„Nišlijka D.Ć. je po ovom sporazumu oglašena krivom zbog produženog krivičnog dela pronevera u obavljanju privredne delatnosti, produženog krivičnog dela posluga i produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica. U izrečenu kaznu biće joj uračunato vreme provedeno u pritvoru“, rekao je novinarima portparol Višeg suda Miško Radivojević.

Bankarku su u avgustu prošle godine uhapsili pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

MUP je tada saopštio da je D.Ć. osumnjičena da je “u jednoj banci, u kojoj je radila kao koordinatorka u periodu od 2010. do 2021. godine, u više navrata obavljala neovlašćene isplate i transfere sa deviznih štednih računa pet klijenata jedne banke, falsifikujući njihove potpise na nalozima za isplatu i prenos novca”.

U saopštenju MUP-a se navodi da se sumnja da je D. Ć. takođe izdavala fiktivne ugovore klijentima da su novac ponovo deponovali na štednju, iako je znala da u trenutku zaključenja ugovora novac ne postoji na njihovim računima, nakon čega je prisvojila isplaćeni devizni novac koji joj je poveren na radu.

“Na ovaj način, osumnjičena D.Ć. je pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist od 212.366 evra i tako oštetila banku u visini uvećanog navedenog iznosa za uračunatu kamatu po fiktivnim ugovorima, koja se procenjuje na 238.359 evra“, saopštio je MUP.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari