Smenjen sa funkcije na kojoj odavno nije 1Foto: Pixabay/qimono

Izreka da je pravda spora ali dostižna, otelotvorila se u kragujevačkom slučaju izbora direktora javno komunalnog preduzeća i to u svojoj riplijevskoj varijanti.

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je u utorak, 7. septembra presudu Višeg suda kojom se poništava izbor Nemanje Dimitrijevića za direktora JKP „Čistoća“ (u međuvremenu preraslo u JKP „Šumadija“), kao nezakonit jer kandidat ne ispunjava uslove.

Sad, u ovoj vesti ne bi bilo ništa (za naše uslove) toliko neobično da Dimitrijević za direktora ovog preduzeća nije postavljen pre četiri godine, a već više od dva meseca i nije na njegovom čelu. Po završetku konkursa na kome je Dimitrijević izabran za direktora u julu 2017. godine privatnu tužbu podneo je nekadašnji direktor „Čistoće“ Dejan Raonić, podseća kragujevački portal „Glas Šumadije“, koji je proteklih godina više puta pisao o ovom slučaju.

Raonić je u tužbi osporio izbor Dimitrijevića, inače dugogodišnjeg radnika i rukovodioca filijale „Viner štediše osiguranja“ u Kragujevcu, navodeći da ovaj ne ispunjava uslov iz člana 25. Zakona o javnim preduzećima. Po tom članu je predviđeno da za direktora javnog preduzeća ne može biti izabran neko ko nema najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima tog javnog preduzeća.

Takođe, Raonić je u tužbi naveo da je zbog neispunjavanja ovog uslova Dimitrijević na samom startu izborne procedure morao biti eliminisan iz konkurencije, kada su se prijavila pet kandidata, i da nije ni trebalo da ulazi u dalje postupke, kao što je testiranje sposobnosti kandidata. Na tom testu Dimitrijević je, prema zapisniku komisije Skupštine grada za izbor direktora imao najviše poena ali, prema oceni Višeg suda, nije ispunjavao uslove Zakona o javnim preduzećima.

Odluku o poništenju izbora direktora JKP Šumadija, i to dva puta za nešto više od godinu dana, donosi sudija Višeg suda Marija Filipović. Apelacioni sud je prošle godine presudu Višeg suda vratio na ponovno razmatranje, sada je, međutim, potvrdio. U presudi piše da je „pravilno prvostepeni sud presudio da Nemanja Dimitrijević ne ispunjava uslove da može biti imenovan za direktora javnog komunalnog preduzeća ‘Čistoća'“.

U međuvremenu Dimitrijević je krajem leta podneo ostavku na direktorsko mesto u JKP, a za novog rukovodioca ove kragujevačke firme postavljen je Marko Vujinović. Zvanična primopredaja direktorske dužnosti obavljena je još 5. jula.

Sada, posle nešto više od četiri godine ovaj slučaj je dobio svoje sudsko razrešenje ali možda još uvek nije do kraja okončan. Kako gradski portal „Glas Šumadije“ piše jedan broj radnika koji je u međuvremenu ostao bez posla u ovom javno komunalnom preduzeću dok je on bio na njegovom čelu već se raspituje kod advokata „o pravosnažnosti odluka koje je Dimitrijević donosio kao direktor“.

Da li su sve njegove odluke koje donosio tokom četiri godine na mestu direktora ništavne, pitaju se Kragujevčani na društvenim mrežama ovih dana. To je pitanje na koje se tek čeka odgovor, nadamo se brže od „nekoliko godina“.

Za neiskorišćeni odmor dobio preko 341.000 dinara

Bivši direktor JKP „Šumadija“ Nemanja Dimitrijević i posle odlaska iz ovog preduzeća bio je u žiži javnosti krajem prošlog meseca, avgusta kada su svi lokalni mediji pisali da mu je bivša firma isplatila 341.066 (uz julsku zaradu) dinara kao naknadu za za neiskorišćen godišnji odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari