U Pirotu je ostalo još deset neprivatizovanih preduzeća, a rok za njihovu privatizaciju istekao je krajem prošle godine. U njima radi oko 450 radnika i po svemu sudeći sledi im likvidacija ili stečaj. U ovim preduzećima odavno ne cvetaju ruže, a mnoga od njih su urasla u korov i potpuno opustela. Šansu da uhvati zadnji voz ima Građevinsko preduzeće Progres čija je aukcija zakazana za 20. februar.

U opštinskom Veću Saveza samostalnih sindikata kažu da u njihove prostorije svakodnevno dolaze radnici tih firmi, zabrinuti za svoju sudbinu, traže pomoći savet kako da reše svoje probleme.

Predsednik Veća Saveza sindikata Rodoljub Ćirićkaže za Danas da je sudbina ovih preduzeća jako sumorna i da ih, po svemu sudeći, čeka prinudna likvidacija ili stečaj.

– Trgovinsko preduzeće Angropromet nije imalo nijednu aukciju. Pobeda, koja je proizvodila dušeke, imala je dve neuspešne aukcije. Od tog preduzeća praktično nema ništa jer je po izvršnim sudskim rešenjima celokupna imovina prodata, a ostalo je četiri ili pet radnika koji su navodno u radnom odnosu. Klanica Agroprodukt nije bila ni na jednoj aukciji, a prema našim saznanjima nisu dostavljali ni program privatizacije.Tačan broj radnika u tom preduzeću nemamo. Nema ni rukovodstva, a preduzeće je zaključano i ne radi – kaže Ćirić.

– Preduzeće za proizvbodnju galanterijskih proizvoda Galanteks trejd prošlo je tri neuspešne aukcije, pa ga prema odredbama zakona o privatizaciji čeka prinudna likvidacija ili stečaj. Ostalo je još 12 radnika. Preduzeće za zanatske usluge Termomont takođe je imalo tri neuspešne aukcije i dva socijalna programa. I u tom preduzeću nema direktora, a nema više od dvadesetak radnika. Preduzeće za otkup i preradu duvana Nišavska dolina takođe je bilo na dve neuspešne aukcije. Krajem prošle godine isplaćen je socijalni program za 26 radnika, a ostalo je još četiri radnika. Po osnovu sudskih rešenja otuđeno je skoro 90 odsto imovine – kaže Ćirić.

– Krznara je prošla kroz tri neuspešne aukcije. Posle socijalnog programa ostalo je još pet-šest radnika u ovom preduzeću koje ne raspolaže imovinom. U Predionici Piroteks skoro je 90 odsto imovine prodato po izvršnim sudskim rešenjima. Krajem prošle godine, od 143 radnika otpremnine po socijalnom programu isplaćene su za njih 127, a ostalo je još 16 radnika. I preduzeće Tehnoservis, koje je pružalo zanatske usluge, vodi se samo na papiru, jer je celokupna imovina prodata po sudskim izvršnim rešenjima, a ostao je samo v.d. direktora. U tim preduzećima nema rukovodstava, pa je Agencija od nas tražila da stupimo u kontakt sa direktorima kako bi dostavili dokumentaciju kojom imovinom raspolažu da bi ona mogla da donese konačnu odluku o sudbini preduzeća – kaže Ćirić.

Aukcija za prodaju Građevinskog preduzeća Progres zakazana je za 20. februar. Početna cena je 13, 5 miliona dinara, a minimum investicija je oko 5, 5 miliona dinara.

– Prema podacima iz javnog oglasa za prodaju, u Progresu radi 175 radnika, mada mi u Sindikatu smatramo da tamo radi 120 radnika – kaže Ćirić.

 

Sve je rasprodano

Prema našim podacima, u ovim firmama radi oko 450 radnika, čija je sudbina zaista neizvesna. Radnici firmi koje odu u likvidaciju i stečaj ostvaruju pravo na novčanu naknadu preko Filijale NSZ. Ova preduzeća godinama ne rade, kapije su zaključane i oni mogu da ostvaruju novčanu naknadu u visini minimalne zarade najduže dve godine. U preduzećima Piroteks, Nišavska dolina, Termomont i Angropromet imovina je 80 do 90 odsto prodata. Primera radi, Trgovinsko preduzeće Angropromet raspolagalo je marketima i prodavnicima u gradu, a sada se svelo samo na upravnu zgradu i magacine. I to je, prema našim saznanjima, stavljeno pod hipoteku za neizmirene doprinose – kaže Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari