Snažno nevreme potopilo Novi Sad, oštećeni automobili, poplavljeni stanovi (VIDEO) 1foto: Arsenije Mandić / Danas

Snažno nevreme pogodilo je Novi Sad, jutros između 3.30 i 4 sata. Obilna kiša koja se sručila potopila je više ulica u gradu, oštetila automobile i stabla.

Gradska kuća objavila je da su gradske službe i sva javno-komunalna preduzeća angažovana u punom kapacitetu na otklanjanju posledica vremenske nepogode koja je sinoć pogodila naš grad.

Svi veći bulevari bili su pod vodom, uključujući Bulevar patrijarha Pavla, Bulevar oslobođenja, Bulevar Evrope, Futošku ulicu.

Kako piše 021, većih problema sa vodom bilo je na Detelinari, Podbari i Grbavici.

Prema informacijama iz JKP Vodovod i kanalizacija od 2 do 4 sata jutros, na 9 kišomernih stanica na urbanom gradskom području je zabeleženo da je palo 40 litara kiše po kvadratnom metru za 20 minuta, odnosno tri puta više nego što kanalizacioni sistem može da primi.

Jak pljusak i vetar potopili su i stanove u suterenu, kako javljaju sugrađani na društvenim mrežama, gde se takođe odvija „akcija“ pronalaženja registarskih tablica, koje je odnela oluja.

U nekim delovima grada srušena su i veća stabla.

Na otklanjanju posledica nepogode angažovana je vatrogasna brigada kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava u vidu civilne zaštite koji su takođe na terenu u punom kapacitetu.

Nevreme je, kako navode mediji, pogodilo i Sremsku Mitrovicu.

“Molimo građane za razumevanje i strpljenje i uveravamo ih da će gradske službe i preduzeća otkloniti sve probleme koje je nepogoda prouzrokovala i nadalje biti u pripravnosti u slučaju novih padavina” navode iz Gradske kuće.

SSP: Gradonačelnik nema plan, ali nema ni čamac

“Svi komunalni problemi u gradu isplivali su nakon oluje koja je noćas zahvatila Novi Sad. Doslovce isplivali, jer su brojne ulice u raznim delovima grada satima bile pod vodom. Veliku količinu vode nisu mogli da prime čak ni odvodi na Limanu, koji dosad nije kuburio sa zadržavanjem vode na kolovozima”, navodi se u saopštenju Mare Puškaš, predsednice Odbora za zaštitu životne sredine GrO SSP Novi Sad.

Prema njenim rečima, ogromna količina padavina za tako kratko vreme u svakom gradu bi izazvala kolaps, ali novosadske ulice su se ipak doslovce pretvorile u reke i satima kasnije bile neprohodne jer postoji ozbiljan problem s infrastrukturom.

Ona dodaje da pored neodgovarajućeg održavanja odvoda i slivnika, na nekim lokacijama poseban problem predstavlja nestručno postavanje šahtova, koji su viši od kolovoza, te prkose zakonima fizike.

“Rešenje ovih problema nije jeftino, jer je tek rekonstruisane ulične odvode potrebno ponovo popravljati. Takav je, na primer, slučaj u Ulici Filipa Višnjića. Sa druge strane nameće se pitanje šta su nadležni u gradu učinili da se pripreme za ovakve situacije, budući da su upravo ovakve meteorološke prilike karakteristične za klimatske promene”, navodi Puškaš.

U saopštenju se navodi da su proteklih dana svedočili „šminkanju” zelenila koje se osušilo, kao i zalivanju žbunja između dva pljuska. Novom Sadu nije potrebna „kozmetika, već ozbiljan plan za borbu protiv sve intenzivnijih efekata klimatskih promena, koji predviđa sistemska rešenja za duge periode suše, kao i iznenadne i intenzivne pljuskove. Ovakve planove imaju svi gradovi u okruženju. Novosadski gradonačelnik u odlasku morao je o tome da misli proteklih godina, a budući da nije – neka spremi čamac.

Gradske službe u Novom Sadu otklanjaju posledice nevremena 

Sve gradske službe i sva javno-komunalna preduzeća angažovana u punom kapacitetu na otklanjanju posledica vremenske nepogode koja je pogodila grad, saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Prema informacijama iz JKP Vodovod i kanalizacija, od 2.00 do 4.00 jutros na devet kišomernih stanica na urbanom gradskom području Novog Sada izmereno je 40 litara kiše po kvadratnom metru za 20 minuta, što je tri puta više nego što kanalizacioni sistem može da primi.

„Na otklanjanju posledica nepogode angažovana je vatrogasna brigada kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava u vidu civilne zaštite koji su takođe na terenu u punom kapacitetu“, navodi se u saopštenju.

Iz grada su apelovali na građane na razumevanje i strpljenje, navodeći da će gradske službe i preduzeća otkloniti sve probleme koje je nepogoda izazvala i biti u pripravnosti u slučaju novih padavina.

Dežurne vatrogasne službe imale su desetak intervencija kako bi evakuisali zarobljene učesnike u saobraćaju.

Broj za prijavu problema nastalih zbog nevremena

Građani sve probleme nastale nepogodom, mogu prijaviti telefonom komunalnoj miliciji na broj 021/4872544.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari