Snežana Čongradin za Slobodnu Bosnu: Srbija je imala par meseci demokratije kada je otkopala grobnice Miloševićevog režima 1foto FoNet Milica Vučković

Nagrađivana novinarka dnevnog lista Danas, Snežana Čongradin u razgovoru za Slobodnu Bosnu je govorila o aktuelnom režimu u Srbiji i njegovoj sličnosti sa Miloševićevim vremenom, ali i o Kosovu, ratnim zločinima, i sudbini demokratije u našoj državi.

Na pitanje kakve su posledice lova na neistomišljenike, novinare i umetnike koji se događa u Srbiji, ona za Slobodnu Bosnu kaže da su to „izolacija i depresija“. „Možda čak i izostrešnija misao. Hrabrost. Čini mi se, sad kad o tome mislim, sve kako jeste, dobro je. Samo da ne boli mnogo, jer to umije da boli – kad boli“, rekla je ona.

Rekla je i da u Srbiji nema mnogo empatije za žrtve ratnozločinačke prošlosti, i da aktere te prošlosti zauvek treba isključiti iz javnog života i politike.

„Narod bi trebalo na izborima da ih zauvek izbriše, ugasi svaki fitilj mogućnosti da ikada više pomisle da bi mogli da bilo šta javno kažu i deluju. Reč je o direktnim i indirektnim ubicama, mučiteljima, teškim zlikovcima, a o težini njihovog zločina jasno svedoči to što su i dalje tu. To što su toliki brutalni nasilnici, da ih čak i direktne žrtve, njihovi „logoraši” i dalje obožavaju, ne govori o nama, „logorašima”, već o veličini i moći njihove surovosti i nasilništva. Ne, nije narod kriv, oni su“, rekal je Čongradin.

Kada je govorila o kosovskom pitanju i mogućem rešenju za taj problem rekla je da tu vidi Srbiju ako imperijalističku koloniju ali i da ne veruje ni u kakve vrednosti koje Zapad pokušava da uvede na Zapadni Balkan.

„Sve se sastoji u profitu i gašenju požara kad već kuća izgori, a ukućani su na ulici, goli i bosi. Odakle bilo kome ideja da postoji Bog zvani Zapad koji u bilo kojoj državi hoće da poboljša život građankama i građanima a da nema vrlo konkretan finansijski interes?“, upitala je novinarka Danasa.

Govorivši o demokratiji u Srbiji rekla je da ju se Srbija imala jedva godinu dana.

„Srbija je imala par meseci ili godinu dana demokratije kada je otkopala grobnice sa telima koje je Miloševićev i Šešeljev režim razbacao po našoj zemlji. U našu zemlju. I to je sve. Onog koji je te grobnice otkopao ubili su. I njegovi i naši i njihovi. Da se razumemo, Srbija ima političku i intelektualnu elitu koju ne zaslužuje. Obični ljudi su dobri svuda. Ovi o kojima pričamo, vladari, to su, ponoviću, nasilnici, ubice, kukavice i idioti. Samo onaj koji je u stanju, pa makar i imao mračnu prošlost, izađe i jasno se pokaje za zlo koje su te hulje učinile prema drugima a time i prema nama samima, ima šansu. Da preživi strašan sud“, rekla je Čongradin.

Ceo intervju pročitajte na portalu Slobodne Bosne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari