Saopštenje kojim se Socijalistička radnička partija Hrvatske prošle nedelje oglasila povodom presude Haškog tribunala trojici generala privukla je znatnu pažnju medija, što je razumljivo budući da njen stav glasi da je akcija Oluja sama po sebi bila zločin koji Hrvatska više ne bi trebalo da slavi kao državni praznik, Dan domovinske zahvalnosti.


Ovakvo stajalište partije koju je 1997. osnovao pokojni Stipe Šuvar, visoki komunistički funkcioner u vreme socijalističke Jugoslavije, u skladu je s njenim zalaganjem za drugačije odnose Srba i Hrvata – na poziciji bratstva i jedinstva, rekao je za Danas Franjo Golenko, jedan od potpredsednika SRPH.

– Izjava prati našu interpretaciju političkih zbivanja još od vremena druga Šuvara. Teror koji je u Hrvatskoj počeo da se sprovodi prema Srbima 1991. ukidanjem njihove narodnosti bio je početak obračuna i pokušaj realizovanja ideje kako zaustaviti Srbe kao „remetilački faktor“ – kaže Golenko.

Inspiracija za obračun sa Srbima pronađena je, prema njegovim rečima u vremenu NDH, a etničko čišćenje realizovano je upravo u Oluji. SRPH je, dodaje Golenko, konstantno osuđivala negatorski odnos prema Srbima, ali zbog medijske blokade tome nije pridavan značaj. Nakon oglašavanja SRPH povodom haške presude Golenko i još jedan njegov stranački kolega dobili su anonimne telefonske pretnje u kojima je pominjana „majka komunistička“.

S posledicama politike koja je dovela do Oluje, ističe ova vanparlamentarna stranka, Hrvatsku čekaju „golemi napori u normalizaciji odnosa među ljudima“. „Ostajemo, kao politička partija, privrženi tom plemenitom cilju makar u tome bili još dugo usamljeni na političkoj sceni koja ne ceni ni čoveka ni istinu“, navedeno je u saopštenju SRPH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari