Socijalno ugrožena porodica otete i zlostavljane devojčice iz Niša ne ispunjava uslove za ”socijalni stan” 1Hapšenje Ninoslava Jovanovića: Foto Foto: Fonet TV

Porodica devojčice iz Niša (13) koju je pre dve godine oteo i zlostavljao Ninoslav Jovanović iz niškog sela Malča, i koji je zbog toga osuđen na doživotni zatvor, a koja živi u izuzetno teškim uslovima, na nedavnom gradskom konkursu za prodaju ili davanje u zakup takozvanih socijalnih stanova “nije ispunila uslove”.

Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, kaže da je izuzetno razočaran sveukupnim odnosom Grada Niša prema “jednoj od najvećih tragedija koja se dogodila jednom detetu”, pitajući gradonačelnicu Draganu Sotirovski da li ju je zbog toga “sramota”.

Kabinet gradonačelnice i Gradska stambena agencija juče nisu odgovorili na pitanja Danasa o ovom slučaju.

Devojčicu je 20. decembra 2019. godine, u niškom naselju Brzi Brod, na putu do škole, oteo Ninoslav Jovanović i zlostavljao je deset dana.

Devojčica je pronađena u vikendici u niškom selu Pasjača, a Jovanović je uhapšen 5. januara 2020. na groblju u Malči, nakon opsežne policijske, vojne i građanske potere, koja je trajala 17 dana.

Osuđen je u januaru ove godine, a presuda protiv njega bila je prva u Srbiji kojom je izrečena kazna doživotnog zatvora, inače propisana Tijaninim zakonom, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine.

Jurić: Jako sam razočaran tolikim nerazumevanjem prema detetu koje je preživelo užas

Jurić kaže za Danas da se sa gradonačelnicom Sotirovski prvi put video u martu ove godine, te da mu je ona tada “decidno kazala” da će se za porodicu devojčice obezbediti gradski socijalni stan, u Ulici Majkovskog, u kojoj su takvi stanovi bili u izgradnji.

Socijalno ugrožena porodica otete i zlostavljane devojčice iz Niša ne ispunjava uslove za ”socijalni stan” 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

Porodica Karimanović se, kaže, u septembru javila na konkurs za zakup tih stanova, podnela dokumentaciju, a predstavnici njegovog Centra su više puta kontaktirali sa gradskom upravom, pitajući da li je potrebno još nešto od dokumentacije ili neka vrsta njihove garancije.

Kako Jurić navodi, govorili su im da je sve u redu, da bi potom Gradska stambena agencija objavila odluku, u kojoj ove porodice nema.

Naš sagovornik dodaje da je zbog toga kontaktirao sa gradonačelnicom, koja ga je obavestila da Karimanovići “nisu ispunili uslove konkursa”, ali da će im Grad već u januaru dodeliti u zakup neki od slobodnih starih socijalnih stanova.

„Nismo čekali januar, otišli smo ovih dana da pogledamo taj stan. On je u potkrovlju, na petom spratu, nema grejanje i krov iznad njega prokišnjava. Najgore je što vrata od jedne sobe izlaze na požarne stepenice sa spoljne strane, što je krajnje problematično za jedno traumatizovano dete, koje još živi u strahu. Pritom je gradska kirija za takav stan 70 evra. Jako sam razočaran tolikim nerazumevanjem gradskih zvaničnika prema detetu koje je preživelo užasne stvari“, kaže Jurić i najavljuje da će Centar “preduzeti neke korake”, ne želeći da precizira koje.

Otac devojčice: Živimo u 16 kvadrata, kuća prokišnjava

Otac zlostavljane devojčiće, R. Karimanović, kaže za Danas da im Jurićev centar pomaže u kontaktu sa Gradom, a da se oni trude da prežive i pomognu svom detetu.

On dodaje da mu “nije jasno” kako ne ispunjavaju uslove za socijalni stan kada žive u maloj i neuslovnoj kući supruginih roditelja, koja, takođe, prokišnjava.

Ispalo je da imaju neku imovinu, a nemaju ama baš ništa, dodaje on.

„Teško je, mi nemamo svoj krov nad glavom. Supruga, dete i ja živimo u 16 kvadrata, a cela kuća roditelja moje supruge ima 35 kvadrata. U nastavku žive i rođaci moje supruge. Dugujemo za struju i vodu, pre svega, zato što kuća nije legalizovana, pa nije ni podeljena između suprugine porodice i rođaka, a nisu podeljeni ni strujomeri i vodomeri“, kaže R. Karimanović.

Otac devojčice kaže da u njihovoj porodici niko nema stalne prihode, kao i da žive od socijalne pomoći od 14.000 dinara mesečno. On privatno radi na građevini kako bi upotpunio budžet.

„Supruga je dobila otkaz u Benetonu ubrzo nakon što je njihova devojčica oteta“, navodi on.

 

„Sedi sama, ima te snove, mi je vodimo u školu jer ju je strah“

„Ćerka je malo bolje, ali nije dobro. I ranije je bila povučena, ali sada samo sedi sama, i tako. Ide u školu, ali ju je strah, pa je mi vodimo. Ima strahove da je neko prati. Ima i te svoje snove. Ali, kažu da vreme leči, pa će valjda i njoj biti dobro“, kaže R. Karimanović.

 

Ćutanje grada 

Kabinet gradonačelnice Niša, do trenutka objavljivanja ovog teksta, nije odgovorio na pitanja o ovom slučaju, koje mu je naš list prosledio jutros.

Jedno od pitanja bilo je i na koji način će Grad ubuduće pomoći u poboljšanju uslova stanovanja porodice zlostavljane devojčice.

Odgovore na naša pitanja nije dala ni Gradska stambena agencija, te tako još nije poznato zašto Karimanovići nemaju dovoljan broj bodova kako bi stekli pravo da zakupe takozvani gradski socijalni stan.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari